Хиляди протестираха срещу поправките в Закона за биоразнообразието и в защита на природата от строежи

Снимки: Фейсбук страница на събитието/ Antonio Georgiev-Hadjihristov

Протести в защита на природата се проведоха снощи в София, Пловдив, Варна, Русе, Велико Търново и други. Протестиращите застанаха срещу подготвяните промени в Закона за биоразнообразието. Събитието беше организирано във „Фейсбук“ под мотото „Долу ръцете от Закона! Долу ръцете от морето, планините, реките!“.

В София с призива „Искаме природа, не искаме бетон“ участниците са отправиха на протестно шествие, което тръгна от паметника на Алеко Константинов на булевард „Витоша“.

“Протестираме против безобразията спрямо българската природа, в частност Черноморието. Безобразие, масово застрояване на природни обекти, природата е нещото, което българите ценят най-високо“.

“Каузата е да спрат строителствата по морето и по защитените местности в България“, казаха протестиращи пред микрофона на БНР.

Фейсбук страница на събитието/ Antonio Georgiev-Hadjihristov

Според хората, излезли вчера на улицата, промените в Закона за биологичното разнообразие ще доведат до презастрояване и ще прехвърлят целия контрол върху защитените зони в ръцете на екоминистерството. Законовите промени противоречат на европейското законодателство и застрашават ценното биоразнообразие, посочиха участниците в шествието. Те призоваха управляващите да ревизират предложенията си, свързани с промяната на Закона за биоразнообразието и за ограничаване на цялата мрежа „Натура 2000“.

„Не можем да останем безучастни, когато нашата държава по този начин се продава, разорава, разкопава и бетонира“, заявиха пред националното радио протестиращи във Велико Търново.

Във Варна, освен исканията на протестиращите от други градове, добавиха и спиране движението на автомобили по крайбрежната алея в Морската градина в града.

Фейсбук страница на събитието/ Antonio Georgiev-Hadjihristov

В протестите, организирани от Да запазим Корал, Зелени закони, Риболовен клуб „БАЛКАНКА“, Да спасим Кресненското дефиле/Save Kresna Gorge и ЗаДаОстанеПРИРОДА, се включиха природозащитници, планински водачи, граждани.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам