BG | EN

Хиляди протестираха в София срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

Хиляди тръгнаха в „Марш за правосъдие“ от Съдебната палата в София
Снимки: страницата на събитието във Фейсбук

Няколко хиляди граждани се събраха снощи пред Съдебната палата в София на протест, обявен като „Марш за правосъдие“ срещу процедурата за избор на главен прокурор и единствения кандидат за поста – Иван Гешев. В същото време бе организиран, макар и далеч по-малоброен, контрапротест.

Протестиращите срещу номинацията на Гешев поискаха прекратяване на процедурата за избора му, а събитието бе организирано от Инициатива „Правосъдие за всеки“. Участниците в протеста се обявиха срещу опитите за политическо влияние върху съдебната система и за защита на разделението на властите.

Снимка: Фейсбук профил

Поредният „Марш за правосъдие“ бе обявен още през юли, след като стана известно, че единственият кандидат за поста Главен прокурор е Иван Гешев. Тогава протестиращите настояха прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да оттегли единодушната си номинация и да предложи по-достоен кандидат за поста. Това не се случи, а официалната страница на Прокуратурата в Интернет бе изпълнена с декларации в подкрепа на Гешев, придружени със списъци на работещите в прокуратурите в различни градове, включително с отбелязване на причините за липсващи подписи на определени служители – отпуск, болничен.

Докато течеше протестът срещу Гешев пред Съдебната палата, няколко десетки младежи, организирани от сайта „ПИК“ се събраха на площад „Независимост“ в столицата като се обявиха в подкрепа на кандидатурата.

Протестиращите срещу единствената кандидатура на Иван Гешев за главен прокурор промениха маршрута на своето шествие, за да не се срещнат с протестиращите в негова подкрепа и, за да избегнат евентуална конфронтация.

Участници в протеста срещу Иван Гешев за Главен прокурор публикуваха в социалната мрежа Фейсбук снимки на необичайни протестиращи с татуирани символи на Третия райх.
Снимка: Фейсбук профил

Столични журналисти описаха необичайни групи протестиращи, като хора, приличащи на ултраси от футболни фенклубове, както и други – присъствали само за снимки от медиите. В социалните мрежи бе публикувана информация, че следобед от Перник са тръгнали автобуси с роми за протест в София. Общото между всички отличаващи се по този начин участниците в шествията бе, че отговаряха трудно на въпроси за причините, по които присъстват на събитието, а често дори нямаха представа от съдържането на плакатите, които носеха.

Според някои от организаторите на протестния марш срещу единствената кандидатура за главен прокурор присъствието на тези момчета е целяло единствено да дискредитира гражданския протест срещу номинацията на Гешев.

Инициативата „Правосъдие за всеки“ обяви следващото си събитие за четвъртък, отново пред Съдебната палата.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините