BG | EN

Хероин за над 12 млн. лв. беше задържан на „Капитан Андреево“

Задържаните наркотици на ГККП „Капитан Андреево“
Снимка: „Сакар нюз“

Хероин за над 12 млн. лв., скрит сред строителни материали, са били задържани на митнически пункт „Капитан Андреево“. Това съобщи днес на брифинг, директорът на Агенция “Митници” Георги Костов. Той, заедно с главния секретар на МВР Младен Маринов и Дарина Славова, заместник-окръжен прокурор на Хасково, пристигнаха специално на пункта.

При международната операция, осъществена при взаимодействие на Агенция „Митници“ и МВР с партньорски служби наркотиците са били открити с помощта на обучено куче в товарен автомобил, превозвал строителни материали.

Хероинът е бил открит в товарен автомобил „Скания“ с турска регистрация, влизащ в страната от Турция. Шофьорът, турски гражданин на 61 години, представил пред българските митнически власти редовни документи за превозваната стока – лепило (теракол) в чували от 25 кг за получател в Белгия.

Снимка: Агенция Митници

Камионът, с който е била превозвана дрогата. е бил определен като рисков, затова е бил селектиран за проверка с рентген. Тя не открила нищо подозрително, затова последвала и втора, физическа. И при нея митничарите не забелязали нищо съмнително. Третата проверка е била извършена със специално обучено куче, което надушило хероина.

При последвалата физическа проверка митническите служители установяват, че в 95 пакета по 2 кг, разположени на различни места из целия товар, има хероин.

Снимка: Агенция Митници

Шофьорът на камиона е задържан за 72 часа,  а прокуратурата ще поиска от съда постановяване на постоянна мярка за задържанепод стража. Ако в хъда на започналото досъдебно производство бъде установено престъпление, турският шофьор може да получи от 15 до 20 години лишаване от свобода и глоба в размер от 200 хил. до 300 хил. лв., Старши комисар Маринов допусна, че най-вероятно на територия на Турция ще има и други задържани по случая.

Шофьорът на задържания турски камион.
Снимка: Иван Атанасов, „Сакар нюз“

Преди година на митнически пункт Капитан Андреево бе задържана друга пратка хероин, на стойност над 13 млн. лв.

Още за проведената днес операциявижте във видеото:

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините