Хелзинкският комитет призова всички под карантина да продължат да подават заявления за гласуване

Българският хелзинкски комитет (БХК) призова всички български граждани, които имат право да гласуват, но ще попаднат в карантина или изолация от днес до събота, да подадат заявление за подвижна избирателна кутия, независимо от това, че срокът изтече на 31 март.

„Избирателното право е гарантирано в Конституцията на Република България и е едно от нашите неприкосновени граждански права“, посочват от БХК по повод липсата на осигурена от държавата възможност всички избиратели да упражнят правото си на вот в парламентарните избори на 4 април.

Декларацията за заявяване на подвижна урна можете да намерите на сайта на ЦИК тук: https://www.cik.bg/bg/ns2021/covid-sik , припомнят от организацията.

По данни на единния информационен център на 31 март новорегистрираните заразени с COVID-19 са били 5176 души. От хелзинкският комитет посочват, че ако темпото на заболеваемостта се запази, това би означавало, че минимум 13-15 хил. души ще бъдат ефективно лишени от възможността да упражнят правото си на глас заради това, че са болни от COVID-19. В тази бройка не влизат техните контактни лица.

От организацията призовават всеки гражданин, на когото не бъде осигурена възможност да гласува въпреки подаденото заявление, да подаде сигнал на bhc@bghelsinki.org.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам