Хелзинкският комитет изрази тревога от изявления на Иван Гешев

Кадър от изслушването на Иван Гешев от Висшия съдебен съвет при кандидатирането му за поста.
Снимка: скрийншот от излъчване на живо

Българския хелзинкски комитет (БХК) публикува днес официално становище относно личните нападки на главния прокурор към представители на българската адвокатура във връзка с консултациите при президента за реформиране на конституционната уредба на съдебната власт.

Независимата неправителствена организация за защита правата на човека изразява своите нарастващи тревога и възмущение по повод изявлението пред медиите на главния прокурор Иван Гешев от 27 февруари 2020 г. В него той квалифицира като „наглост“ изразеното професионално становище на фондация „Български адвокати за правата на човека“ (БАПЧ), изготвено по покана на президента във връзка с инициирания от него дебат за нуждата от конституционни промени в уредбата на съдебната власт. В това становище, наред с друго, според БХК, се съдържа

задълбочен критичен анализ на прокуратурата

и институцията на главния прокурор, както и предложения за тяхното реформиране, така че едновременно да се постигнат независимост на съда и гаранции за осигуряване на ефективно разследване, липсата на което е констатирано в десетки решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

БХК припомня, че не за пръв път Гешев си позволява в свои публични изявления да подменя очаквания отговор на конструктивна критика към прокуратурата с лични нападки, както и че не за първи път той обезценява и представя негативно ролята и положението на адвокатурата в България.

Още на 23 юли 2019 г., в интервю пред Българската национална телевизия, непосредствено след издигането на кандидатурата му за нов главен прокурор, той принизи ролята на адвоката до това „да защитава и взима пари от хората, които защитава, независимо каква е истината“, пише Българския хелзинкски комитет.

Това поведение на Гешев не е изолиран случай.

Според неправителствената организация, в редица свои изявления и прояви Гешев е демонстрирал както презрително, враждебно и подигравателно отношение към отделни личности от юридическата общност, които изказват мнения, различни от неговото, така и към цели групи, сред които адвокатурата и правозащитниците.

В становището си относно Гешев като единствен кандидат за следващ главен прокурор на Република България, БХК обосновано предупреди Висшия съдебен съвет за липсата му на високи професионални качества. Нито това, нито което и да е друго отрицателно становище за кандидата, бе удостоено с нужното уважение, внимание или мотивирано разглеждане от страна на Съвета, посочва още БХК.

Според организацията, противно на предупрежденията на БХК, че непрозрачната процедурата по избор на нов главен прокурор и наличието на множество индикации за нейната предрешеност ще опорочат процедурата и ще се отразят отрицателно на общественото доверие в съдебната власт, мнозинството на Висшия съдебен съвет е демонстрирал същото

неуважение към гражданското общество,

каквото демонстрира днес и единственият кандидат на мнозинството на Съвета.

Когато главният прокурор на една държава открито очерня адвокатурата и гражданските организации за защита на правата на човека, това е не просто липса на професионализъм или приличие, но и нападение над демократичните механизми за гражданско участие и контрол върху властите и накърняване на престижа на съдебната власт, категорични са от Българския хелзингски комитет. Организацията призовава Висшия съдебен съвет да докаже с действия пред българското общество, че носи отговорност за своя избор, като осъди поведението на главния прокурор, а самият той

да се извини за недопустимите си изявления

както на българската адвокатура, така и в частност на фондация „Български адвокати за правата на човека“.

От своя страна, в интервю за БНР днес Иван Гешев заяви, че на консултациите при президента за промяна на конституцията, според него са присъствали хора, адвокати и неправителствени организации, които са заинтересовани да бъде блокирана работата на прокуратурата и да й се сложи намордик.  Главният прокурор каза още, че не разбирал смисъла на консултациите.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам