Хелзинкският комитет: Изминалата година е най-лоша за правата на човека в България

Изображение: БХК

Българският хелзинкски комитет (БХК) определи изминалата 2020 година, като най-лошата година за правата на гражданите в България. Нарушения на права, а не легитимни ограничения с цел управление на епидемията – това е знакът на 2020, се посочва в годишния доклад на организацията, който беше представен онлайн на 11 май.

Според БХК, вошаването е в почти всички сфери, но фокусът е върху три теми: отговорът на българските власти на пандемията, с който те не са успели да защитят най-уязвимите членове на българското общество, налагали са непропорционални и дискриминационни мерки; влошаване на диалога на българските власти с международните организации и институции; системно нарушаване на права в контекста на протестите с искане за оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев, белязани от системно нарушаване на правата на изразяване на протестиращи, използване на неправомерна сила и несанкциониране на насилието.

Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет, коментира: „2020 година е най-лошата за правата на човека в България и това се дължи на два взаимодопълващи се фактора – глобалната епидемична криза, която наложи ограничаване на редица човешки права, което беше неизбежно, но не бива да отдаваме влошаването на състоянието на правата на човека само на епидемичната криза. Трябва да добавим и допълнителният субективен фактор – участието в държавното управление на организации от неототалитарени тип и обстоятелството, че ГЕРБ следваха тяхната политика и предприеха действия, деструктувни за правата на човека в тяхна угода“.

Изводите на БХК са, че през 2020 година в България е имало „непропорционални ограничения, дискриминация и противоправни действия белязаха у нас годината, в която светът се бореше с пандемията от коронавирусно заболяване. Бяха засегнати правата на стотици хиляди български граждани, включително правото на лична свобода и сигурност, правото на личен и семеен живот, правото на мирно събрание, свободата на изразяване, правото на придвижване, правото на труд и образование, както и правото на здраве“.

Докладът на организацията включва за първи път част за правото на здраве, в която акцент е реакцията на властите спрямо пандемията, наложените мерки и достъпът до здравеопазване на различните уязвими групи. От БХК констатират, че министерството на здравеопазването не е комуникирало успешно плана за справяне с разпространението на коронавируса до регионалните здравни инспекции. Българските власти не са осигурили механизъм карантираните да обжалват наложената им мярка, която е своеобразно лишаване на свобода и като такова трябва да има ред за неговото атакуване пред съд, коментираха още от организацията. Докладът констатира, че държавата не изпълнява адекватно задълженията си за осигуряване правото на здраве както за болните от коронавирус и всички останали нуждаещи се, така и за работещите в здравеопазването.

Докладът отчита още продължаващият натиск над журналисти, ограничаване на достъпа на медии до депутати, влошаване на качеството с медийното отразяване, заради което е имало вълна от дезинформация.

В документа се коментират сфери като права на жените, на децата, на бежанците, на хората с увреждания, ЛГБТИ правата.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам