Хасково ще получи 810 хил. лв. безвъзмездно финансиране за улично осветление

Снимка: Община Хасково

Кметът на Хасково Станислав Дечев и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков подписаха вчера договора за „Рехабилитация и модернизация на система за улично осветление“. Така Хасково получава безвъзмездно близо 810 хил. лв. за изграждане на икономично и модерно улично осветление в кв. Болярово и селата Гарваново, Въгларово и Клокотница.

При посещението си в Хасково вчера заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков поздрави кмета Станислав Дечев за силния проект, който общината е представила и защитила. „От 107 общини, Хасково е сред 20-те одобрени за безвъзмездно финансиране, което говори за качествената работа на екипа на г-н Дечев“, подчерта зам.-министър Жечо Станков и обясни: „Това означава, че над 3 000 души ще имат ново улично осветление без това да струва нито един лев на хасковските данъкоплатци“.  

Кметът на Хасково заяви, че за него подмяната и модернизацията на уличното осветление е приоритет. „Когато изпълним този проект ние ще пестим 82 % от енергията за осветление в тези населени места, което се равнява на 629.26 тона спестени емисии СО2/ годишно, а освен това възобновяемата енергия, която ще произвеждаме ще бъде 22 % “, уточни кметът Станислав Дечев. По време на срещата градоначалникът беше категоричен, че държи да продължи работа по модернизиране на уличното осветление в града и селата от община и вече подготвя проекти, с които Хасково да кандидатства по Плана за възстановяване и устойчивост. През тази година по тази линия ще бъдат финансирани около 200 общински проекта. Зам.-министър Жечо Станков каза, че ако Хасково представя все толкова мотивирани и качествени проекти, почти със сигурност ще получи поредното безвъзмездно финансиране за изграждане на модерно и екологично осветление.

Настоящият проект за „Рехабилитация и модернизация на система за улично осветление“ е пряко насочен към над 3 000 жители на община Хасково. Той се финансира по процедура BGENERGY-2.001 – Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура – системи за външно изкуствено осветление на общините, по Оперативна програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“.

Заедно с партньорите от норвежкия град Трондхайм, Хасково ще намали енергийното потребление, защото уличното осветление към този момент е един от големите консуматори на енергия в общината. Предстои да бъдат подменени старите тела с нови високоефективни LED осветителни тела, да се въведат системи за дистанционно управление, контрол и мониторинг на потреблението на електрическа енергия на улично осветление и да се изградят инсталации за производство на електрическа енергия за собствени нужди от възобновяеми източници.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам