BG | EN

Харманли поиска разсрочване на заем за обезщетения на пострадалите от наводнението в с. Бисер

Наводнението в с. Бисер на 6 февруари 2012 г.
Снимка: Иван Атанасов

Общинските съветници на Харманли гласуваха за удължаване на срока за погасяване на дълг към държавата, който миналата година взеха, за да изплатят обезщетения на пострадали при наводнението в с. Бисер на 6 февруари 2012 г.

Размерът на заема от правителството е 2.3 млн. лв., а срокът на погасяване е 10 декември 2020г.

Кметът на Харманли Мария Киркова съобщи, че исковете за обезщетения са 33 и са на стойност над 4 млн., лева, като лихвата вече надвишава главницата.

Съдебните искове към общината започнаха още през 2015 година. Те бяха заведени от пострадали и техни близки от с. Бисер в Софийски градски съд. В тях те твърдяха, че общината е собственик на язовир „Иваново“, чиято стена през февруари 2012 година се скъса, причини наводнение в селото и отне живота на 6 човека.

След близо 5 годишно разследване през февруари 2017 година прокуратурата посочи като виновен областния управител на Хасковска област през 2012 г. Ирена Узунова и внесе документите в съда. От тогава досега осъден няма.

Докато прокуратурата обвинява Узунова, след разглеждане на доказателства и факти съдът реши, че „бездействието на служителите на общината е противоправно, като противоречи на на задълженията за действия, които законът вменява на собственика на язовира… (Община Харманли, бел. Ред). Служителите на общината единствено са регистрирали и наблюдавали настъпващото бедствие. Предприетите им мерки са били неадекватни…“

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините