BG | EN

Хамам от Османския период на Пловдив е разрушен заради строителство на нова сграда

Снимки: podtepeto.com

Багери отнесоха поредната културно-историческа градска ценност, за жалост незащитена със статут на паметник на културата в Пловдив.

Известната пловдивска турска баня в Кършияка е заличена завинаги от градската тъкан в последните няколко дни, при изкопни работи в частен имот на улица „Братаница”. На мястото на богато декорираната османска сграда, вероятно построена в началото на XVII век от кадията на Филибе Челеби кадъ, скоро ще се издига поредната нова кооперация около бившия Новотел, съобщи регионалното издание „Под тепето“.

Унищожението на хамама идва само девет месеца, след като Малин Марчев – собственик на имота, в който попада, заявил, че има намерение да съхрани старината. Желанието му било в следващите години да построи еднофамилна къща там, като целта бе да запази старата турска баня, интересна с архитектурата и стенописите си.

Запазването на хамама е въпрос на избор и желание от страна на частния собственик, тъй като не е регистриран като културна ценност по никакъв начин, пояснява изданието. Така Пловдив загуби едно от малкото оцелели ценни паметници от Османския период на града, в който се е наричал Филибе.

Преди да бъде разрушена от багерите от турската баня е имало запазени 4 стени, които ограждали малко помещение, разчупено в обемите си, с цветна декорация и с изключително впечатляващ купол. Сградата, освен с архитектурата си, е била ценна и с това, че е сред най-старите архитектурни обекти от северната страна на реката.

„Кършияка е ценен с разнообразно историческо наследство от модерната епоха, но тази баня бе сред малкото материални доказателства, които показваха, че и по Османско време градът е живял и по двата бряга на Марица“, допълва пловдивското издание.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините