BG | EN

Фоторепортерът Веселин Боришев е бил арестуван защото снимал полицаи преди протеста срещу Гешев

Илюстративна снимка: pixabay.com

Фоторепортерът на изданието Клуб Z Веселин Боришев е прекарал близо денонощие в Първо районно управление на МВР в София след като се опитал да снима полицаи преди вчерашния протест срещу процедурата за избиране на новия главен прокурор и кандидата Иван Гешев. Това съобщи медията тази вечер.

Около 17 часа  в петък Боришев се намирал в градинката на хотел „Рила“, където очаквал началото на протеста, когато видял струпване на полицейски части. Той тръгнал да ги снима, което придизвикало груба реакция от представителите на органите на реда, пише изданието. Боришев им представил журналистическата си карта, но въпреки това е бил задържан по указа за дребното хулиганство (Указ № 904 ОТ 28.12.1963 Г. за борба с дребното хулиганство) и отведен в Първо районно управление на МВР в София.

Там едва към 19 часа успял да се обади на адвокат Николай Хаджигенов. Боришев е оставен в ареста на управлението през нощта. В 14 часа днес се е явил пред съдия в Софийския районен съд и е оправдан и освободен. 

Фоторепортерът е бил задържан по време на работа, при това той е удостоверил, че е журналист, е посочил пред съда защитникът му. Според обясненията на адвокат Николай Хаджигенов задържането е станало по указ за дребното хулиганство от 1963 г., който „продължава да служи за разправа с неудобните“.

Хаджигенов припомнил, че полицаите твърдят всеки път, че не могат да бъдат снимани, но това не се отнася до случаите, когато те са на работа.

Сега Веселин Боришев обмисля да съди полицията за полицейски произвол.

Клуб Z съобщи още, че във връзка с арестуването на фоторепортера журналистите са отправили питане към вътрешния министър за това кой е издал заповед да се арестуват журналисти по време на изпълнение на служебните им задължения? И колко пъти досега журналисти са арестувани за това, че снимат полицаи? Или протестът срещу Гешев е особен случай и актът на полицията има за цел сплашване?

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините