BG | EN

Фотографът Гаро Кешишян
показва филма „Дамасцена“ зад кадър

На 29 октомври в Операта на Стара Загора ще бъде открита изложбата „Филмът зад кадър“ на варненският фотограф Гаро Кешишян. Това е едно от основните съпътстващи събития на премиерните прожекции на “Дамасцена“.

Гаро Кешишян

На 30 октомври фотографиите на Кешишян ще бъдат показани в столичното кино „Люмиер“, а на3 ноември – в деня, когато новият български филм тръгва по екраните в цялата страна и във варненския Фестивален и конгресен център.

Кешишян е уловил различни състояния на актьорите в главните роли на „Дамасцена“ – Веселин Плачков, Любомир Чаталов, Димитър Баненкин, Троян Гогов, Неда Спасова и Симона Халачева. Снимките са правени по време на двегодишния снимачен период на филма, определен от създателите си като суперпродукция.

В над 70 кадъра Гаро Кешишян е запечатал най-вълнуващите моменти от снимачния процесна филма. Актьорският състав, режисьорът Тодор Анастасов и сценаристът и продуцент Мария Лалева са във фокуса на фотографа. Той участва и с малка роля в една от най-ключовите сцени от филма.


Продуцентът на „Дамасцена“ Мария Лалева неслучайно е избирала Стара Загора за старт на премиерите и откриване на изложбата. Това е жест към хората от региона, участвали и подпомогнали създаването на продукцията.

Според мнението на киноактьори, режисьори и кинокритици, филмът „Дамасцена“ е една от най-мащабните кинотворби, произвеждани в България след 1989 година. Създаден в духа на качественото българско кино от златните му години през 70-те и 80-те, с пълноценни снимачни техники, адекватен бюджет, достатъчно отделено време за прецизно изпълнение и заснемане на всяка сцена и детайл. Филмът има огромния за днешните условия, в които се създава българското кино, състав от 56 актьори и над 1300 статисти в масови сцени. Те са снимани през четирите сезона както в Долината на розите, така и на други места в страната. 

 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините