BG | EN

Историята на...

Фондация „Америка за България“ празнува 15 години работа в България

Колаж: Фондация „Аемерика за България“

„Сами можем да направим толкова малко, а заедно – толкова много.“
Хелън Келър, американска писателка и защитник на правата на хората с увреждания

Фондация „Америка за България“ отбеляза 15-ата си годишнина със среща на общността, посветена на силата на партньорствата — силата на &. Близо 600 участници в програми на Фондацията и нейни партньори от различни области, приятели, служители и членове на Борда на директорите присъстваха на събитието под надслов „& историята продължава“ в НДК на 29 септември 2023 г.

Присъстващите на срещата имаха възможност на чуят провокиращи размисъл беседи за силата на съвместната работа и да научат за създадени с подкрепата на Фондацията партньорства и техните вдъхновяващи каузи.

Амперсандът в заглавието на срещата „& историята продължава“ е емблема на тези партньорства. Като насърчава сътрудничеството между хора и организации в името на обща цел и подпомага реализацията на над 1200 проекта в цялата страна през последното десетилетие и половина, Фондация „Америка за България“ разширява образователните възможности за младите, насърчава върховенството на правото, доброто управление и независимата журналистика, популяризира културните и природните дадености на България и подкрепя икономическото включване на най-уязвимите групи в обществото.

Срещите на общността на Фондация „Америка за България“ не биха били това, което са, без нашите колеги водещите Иво Босев и Цветана Касабова – нашето професионално &
Снимка: Фондация „Аемерика за България“

В пъстрия състав от говорители на срещата се включиха професионалният риболовец Бисер Георгиев, който раздвижва туризма в дунавския град Никопол и разкрива тайните на „българските Малдиви“ за посетителите; професионалният „звездоброяч“ и главен инженер на планетариум „Андромеда“ в София Недислав Веселинов; и представителят на органите на реда и завършил първия випуск на лидерската програма LEAP Петър Ванев, който представи връзката между предприемачеството и правоприлагането.

Писателят Георги Господинов и езиковедът и преводач Анджела Родел разказаха за съвместната си творческа работа по превода на романа „Времеубежище“, която довежда до първия международен „Букър“ за българска книга.

Анджела Родел и Георги Господинов
Снимка: Фондация „Аемерика за България“

Друг международно признат говорител на срещата бе Христо Грозев, чийто екип от платформата за разследваща журналистика „Белингкат“ помага за разкриването на участвалите в опита за покушение над опозиционния лидер Алексей Навални. Документалният филм „Навални“ с участието на Христо Грозев получи „Оскар“ през 2023 г.

Присъстващите на срещата научиха за работата и на Луиза Славкова, основател на „Софийска платформа“ – водеща организация в сферата на гражданското образование в България; на Искра Джанабетска, съосновател на образователна платформа „Книговище“, която използва игрови подход, за да стимулира четенето сред децата; и на Тодор Попов, един от създателите на комикс поредицата за местна културна „Майна Таун“. Те говориха за използването на различни подходи в разказването на истории, за да информират българската публика по важни за обществото теми.

Искра Джанабетска, Луиза Славкова и Тодор Попов
Снимка: Фондация „Аемерика за България“

Сред говорителите на срещата бяха и професионалистите в разказването на истории Крис Захариев и Ярив Лернер. Популярен влогър и режисьор, Крис разказа как пътуването му на прага на зрелостта из най-отдалечените кътчета на България вдъхновява неговия режисьорски дебют и му печели незабравими приятелства. Ярив е главен изпълнителен директор на филмово студио „Ню Бояна“, водещо студио за филмова продукция и постпродукция в Европа, както и инициатор на обучителна програма в областта на филмовата продукция за бягащи от войната украинци. Участващите в срещата гледаха откъс от трогателен късометражен филм, създаден от участници в програмата.

Крис Захариев
Снимка: Фондация „Аемерика за България“

Археологията събира Петранка Неделчева от Националния исторически музей в София и Уилям Паркинсън от музея „Фийлд“ в Чикаго, а от съвместната им работа поникват кълновете на безпрецедентно международно сътрудничество между музеи от Северна Америка и Югоизточна Европа – изложбата „Първите владетели на Европа“. Изложбата бе открита в музея „Фийлд“ през март и представя над 700 артефакта от колекциите на 26 музея в 11 страни от Югоизточна Европа. Акценти в изложбата са експонати от Националния исторически музей в София, Регионалния исторически музей в Русе и Регионалния исторически музей във Варна.

Архитектът, съосновател на архитектурно студио „Ателие 3“ и говорител на събитието на Фондацията Доника Георгиева превръща обекти на културното наследство във вълнуващи преживявания за цялото семейство, включително и за най-младите – и често най-взискателни – посетители.

Доника Георгиева
Снимка: Фондация „Аемерика за България“

Децата са в основата на дейността на фондация „За Доброто“, за която разказа нейният съосновател Надежда Рангелова. Чрез проекта „Светулка“, подкрепен от Фондация „Америка за България“, „За Доброто“ подобрява физическата среда в детските болници и трансформира медицинската грижа за най-малките в България. Надежда разказа защо тези промени са спешно необходими и как преобразените отделения се превръщат в лечебна среда за малките пациенти и техните родители и осигуряват по-приветлива среда за медиците.

Рени Петрова и Зори Димитрова се срещат преди пет години покрай участието си в турнири по английска реч и дебати във фондация „БЕСТ“ и оттам започва съвместната им творческа дейност. Талантливото дуо зарадва публиката с представлението „Красавицата и звярът“.

Стоп кадър от представлението „Красавицата и звярът“
Снимка: Фондация „Аемерика за България“

Таланта на младите представи и журналистката от „Свободна Европа“ и участник в програма „Медия е:волюция“ Павела Костова, която разговаря с членовете на Борда на директорите на „Америка за България“ Мелани Къркпатрик и Любомир Лозанов. Двамата споделиха съвети от своя професионален опит. Госпожа Къркпатрик е писател и журналист с над 30-годишна кариера в престижния вестник The Wall Street Journal. През последните 19 години господин Лозанов е изпълнителен директор на „Амета Холдинг“ АД – компания, която трансформира от предприятие на прага на фалита в най-големия производител на птиче месо в България.

Павела Костова, Мелани Къркпатрик и Любомир Лозанов
Снимка: Фондация „Аемерика за България“

Присъстващите на форума научиха и за друга българска история на успеха – световния лидер в производството на наносателити и космически технологии „Ендуросат“. Основателят на компанията Райчо Райчев говори заедно с американския експерт по въпросите на космическата икономика и член на консултативния съвет на „Ендуросат“ Кевин О’Конъл.

Представянето им бе последвано от изненада – специално за годишнината на Фондация „Америка за България“ от Родопите пристигнаха „космическият“ глас на България Валя Балканска и световноизвестният гайдар Петър Янев, които поздравиха гостите с изпълнение на песента „Излел е Делю хайдутин“.

Петър Янев и Валя Балканска
Снимка: Фондация „Аемерика за България“

На Фейсбук страницата на Фондация „Америка за България“ може да гледате запис от събитието. Тук може да видите първа част, а втората част на юбилейната среща е достъпна тук.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Историята на...

Още от „Историята на...“