Фокус – бокус! Как главният архитект на Стара Загора се превърна в общински директор

Виктория Грозева
Снимка: Община Стара Загора

„Днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров освободи главната архитектка на общината Виктория Грозева след подадена от нея молба. Много медии представиха новината точно по този начин. Но истината е съвсем друга.

Виктория Грозева напусна поста си след Решение № 202/13.05.22 г. на III състав на Старозагорския административен съд по административно дело 768/2021 с докладчик съдия Ирена Янкова. Производството е образувано по жалба на вече бившата главна архитектка против Решение № PC-84-21-101 от 08.12.2021 г. на КПКОНПИ,

с което й беше наложена глоба от 5 хил. лв. след установен конфликт на интереси.

В жалбата си Грозева твърди, че „установените от KПKOHПИ факти са несъответни на действителността, а направените въз основа на тях правни изводи са незаконосъобразни“. Както и че “наличието на свързани лица само по себе си не представлява конфликт на интереси“.

КПКОПНИ образува производството за установяване на конфликт на интереси след получен сигнал в Комисията на 02.02.2021 г., пише в съдебното решение на Старозагорския административен съд. Според изнесеното в сигнала, в качеството си на главен архитект на Стара Загора Грозева е разрешила изработването на Подробен устройствен план (ПУП) — изменение на План на застрояване на УПИ пo плана на Cтара Загора, изготвен V&V Arhitects EOOД – фирмата на съпруга й архитект Владимир Георгиев.

С Решението си Административния съд в Стара Загора отхвърля жалбата на Виктория Грозева като неоснователна.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

В гилдията на старозагорските архитекти недоволство срещу Виктория Грозева има отдавна. А през февруари 2021 година на среща на ръководството на община Стара Загора с представители на Камарата на архитектите и на Регионалната дирекция за национален строителен контрол в града архитект Йордан Данев поиска оставката й. Позицията на архитектите беше подкрепена от Регионалните камари на инженерите в инвестиционното проектиране и на строителите в България, както и от Клуба на работодателите в града, тоест от всички най-големи браншови организации в региона.

Как главният архитект на Стара Загора разгневи колегите си в града – тук.

Преди седмици недоволство от работата на архитект Грозева изразиха публично и от ПП„Народен съюз“, от чийто среди е излъчена председателката на Общинския съвет Мария Динева.

Пред „За истината“ днес кметът Живко Тодоров заяви, че след Решението на КПКОНПИ, потвърдено и от Решението на Административния съд в Стара Загора

„освобождаването на архитект Грозева няма как да бъде преодоляно“. На практика обаче се оказа, че има как.

Часове след като освободи Виктория Грозева като главен архитект на Стара Загора, Живко Тодоров я назначи за директор на Дирекция „Общински проекти и контрол по строителството“ в общината. Новата дирекция е била създадена още през есента на миналата година, което учудило не един и двама от администрацията, но мястото за директор останало незаето. На въпроса ни за архитект Грозева ли е пазено досега, кметът отговори, че то е било предвидено за друг човек, но той се разболял и отказал.

Странно как е възможно позиция в администрацията, която по закон изисква да бъде заета след провеждането на конкурс, е била предвидена за точно определено лице? Още по-странното е, че сега то се заема от архитект Грозева и то отново без конкурс и в нарушение на закона.

В целия цивилизован свят хората на такива високи позиции в администрацията, държавна или общинска, подават оставки дори само при съмнения за конфликт на интереси или за корупция. Предишният главен архитект на Стара Загора Иван Кирчев си тръгна от общината при същите обстоятелства и се върна да проектира заедно със съпругата си в общото им бюро.

Случаят с Виктория Грозева, обаче, се оказа по-особен. Очевидно тя не изпитва нито чувство за вина, нито срам, че е санкционирана от Антикорупционната комисия. А и защо, след като над главата й е разпънат чадъра на зам. кмета Янчо Калоянов? И след като за Живко Тодоров няма пречки да я преназначи и то на висока позиция? Нещо повече – в разговора ни той заяви, че новият пост не предполага Грозева да влезе в конфликт на интереси, а подготвени кадри като нея в града не са много и никой не би започнал работа в общината за 1000 лв. заплата.

Очевидно има нещо, което сплотява градоначалникът на Стара Загора и бившата главна архитектка, щом й предлага да оглави дирекция, през която ще минават всички общински проекти, в това число и тези, финансирани с милиони от европейските фондове. И сигурно на Тодоров „не му пука“ какво ще каже обществото за кадровите му решения, тъй като това е неговият трети и най-вероятно последен кметски мандат.

Но целият този сюжет е скандален!

Пред медията ни Мария Динева – председател на общинския съвет в Стара Загора коментира, че е имало натрупано сериозно напрежение между Виктория Грозева и администрацията, както и при взаимоотношенията й с общинските съветници, с граждани и фирми. И нееднократно е била търсена за съдействие от тях. „Затова приемам освобождаването й като начало на нов подход и в отношението на община Стара Загора към гражданите, и към строителството в града“. Назначаването на Грозева на новия пост Мария Динева определи като едно странно решение, за което кметът носи пълната отговорност.

С Виктория Грозева не успяхме да осъществим връзка, както винаги, когато сме я търсили по един или друг казус.

Очаквайте продължение по темата в „За истината“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам