BG | EN

Флашмоб „Вън бараките от парка“ ще се проведе във Варна 

Снимката е взета от съобщението за събитието във Фейсбук

Варненци ще изразят несъгласието си с поставянето на павилиони в Морската градина, като се съберат за флашмоб до един от тях.

Събитието е насрочено за събота – 18 март, от 14 часа до павилиона, поставен в парка под Летния театър.

„Приятели, в събота се събираме при бараката под Летния театър, до Мостчето на влюбените, за да покажем мнението си за тези грозни, ненужни и невписващи се бараки, появили се по красивите алеи на любимата ни Морска градина!“, са написали в поканата си организаторите.

Павилионите се появиха в парка през февруари и предизвикаха широк отзвук в социалните мрежи. Още повече, че часове след появата им бяха и подобаващо „украсени“.

Проверка на граждани и журналисти установи, че става въпрос за 10 павилиона, които се поставят в и около Морската градина, за да работят от 1 април до 31 октомври.

Преместваемите обекти ще се използват за търговска дейност – хладилни витрини за сладолед, безалкохолни и топли напитки и пакетирани хранителни стоки.

Граждански апел и писма на две организации на архитектите призоваха за незабавно премахване на поставените в сърцето на Морската градина на Варна преместваеми обекти. Търговските павилиони бяха определени като „едно голямо недоразумение” за град, който има хилядолетна история, претендира за културен живот и модерно развитие.

Архитектите призоваха кмета на Варна Иван Портних да създаде работна група, с широко представителство на организации, свързани с дизайна, архитектурата, културата и туризма, която в тясно сътрудничество с Община Варна да създаде и приложи на практика уникални за града елементи на градския дизайн.

„Аз лично не одобрявам бараките в Морската градина и естетиката им“, коментира едва вчера пред медии кметът. По думите му, обаче, поставянето им е съгласувано с института за опазване паметниците на културата и е решено от комисия, включваща общински съветници и общински представител. Съобразено е с изискванията на общинската наредба от 2016 година, в която са определни правила за визията и цвета на подобни преместваеми обекти. Той уточни, че ще се търси решение за подобряване визията на обектите, без да конкретизира как и кога.

Според наличната по темата информация, павилионите ще заработят от 1-ви април.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините