BG | EN

Финансовите корекции по програма „Региони в растеж“ може да стигнат около 65 млн. лева

Зам-министър Деница Николова 
Снимка: МРРБ
Зам-министър Деница Николова
Снимка: МРРБ

Прогнозни разчети показват, че размерът на финансовите корекции по общо 587 договора за обекти, финансирани по оперативна програма „Региони в растеж“, може да достигне до около 65 млн. лева. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, цитирана от Българската телеграфна агенция (БТА).

Николова е уточнила, че това ще се случи, ако проектите се реализират в пълнота и бенефициентите предявят искания за получаване на средства по тях. Зам.-министърът е ръководител на Управляващия орган на програмата. Под нейно ръководство в резиденция „Бояна“ се провежда 14-тото заседание на Комитета за наблюдение на програмата.

Към настоящия момент спрямо предявените за възстановяване средства удържаните суми по финансови корекции са в размер на 22.5 млн. лева, е напомнила Николова.

По думите й, цитирани от агенцията, 86 % от бюджета на програмата са договорени. Отчита се 52 % разплащане на програмата спрямо сключените договори, а 45 % от бюджета на програмата са разплатените средства към крайните бенефициенти. Сертифицираните разходи към настоящия момент са 24 % от бюджета на програмата. Няма рискове от загуба на средства към края на 2019 г., като за същото има очаквания и за края на 2020 г., е заявила още Николова.

Зам.-министър Николова е информирала, че по проектите в сектор „Здравеопазване“ са преодолени рисковете и вече има частично осъществени дейности. За момента се срещат трудности при избора на доставчик на високопроходими линейки за районите с труден достъп, като очакванията са и това да бъде преодоляно.

По проекта за столичния градски транспорт поетапно се доставят 13 трамвайни мотриси с нисък под, сключен е договорът за доставка и монтаж на електронни информационни табла, в ход е реконструкцията на трамвайния релсов път по ул. „Каменоделска“ до трамвайно ухо „Орландовци“. Предстои приключването на тръжната процедура по проекта за реконструкция на трамвайния релсов път по бул. „Цар Борис III“ и очакванията са, че проектът ще се изпълни в срок, съобщава още БТА. 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините