Фармацевтите сезираха Европейския парламент за обвинението към председателя на БФС проф. Асена Стоименова

Снимки: Mediapool

Българският фармацевтичен съюз е сезирал председателя на Европейския парламент и ресорните Подкомитет по човешките права и Комитет по околна среда, обществено здраве и храни за повдигнатите от българската прокуратура обвинения срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Асена Стоименова. Повод за обвиненията срещу нея станаха интервюта в националното радио и телевизия, където тя изразява експертно мнение в отговор на журналистически въпроси.

 В официално съобщение на страницата си фармацевтичният съюз информира за написаното в сигнала до европейските структури. В него фармацевтите припомнят, че изразяването на експертно мнение, което съвпада с това на Европейската комисия, на Европейската агенция по лекарствата и на други специализирани международни организации в областта на здравеопазването, е гарантирано от основните права – правото на свобода на изразяването и правото на информираност на обществото.

БФС призовава Европейския парламент да състави официална позиция в подкрепа на правото на медицинските специалисти в ЕС да информират европейските общества за потенциални рискове пред системите им на здравеопазване, както и да започне проучване на случая. Българският фармацевтичен съюз припомня, че подобни обвинения бяха повдигнати от прокуратурата и на лекари, впоследствие оттеглени, за информиране на обществото за липса на лични предпазни средства на медицинските специалисти.

Своя позиция в подкрепа на проф. Стоименова и правото на информация разпространи преди седмица Асоциацията на европейските журналисти – България, а аптеките в страната подкрепиха председателя на съсловната организация с плакати „НЕ ни е страх“ и застанаха пред аптеките в знак на подкрепа.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам