Фалшиви евро и долари са печатани в хотел в Слънчев бряг

Снимки: пресцентър на МВР

Над 11 милиона неистински еврови банкноти и 1,8 млн. в различна степен на завършеност щатски долара са намерени в разкритата в подземие на хотел в Слънчев бряг нелегална фабрика за фалшиви банкноти.

Задържани са четирима души, сред които и собственикът на хотела, съобщи БНР, като цитира заместник – главният прокурор Иван Гешев и директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. На пресконференция днес те са уверили, че печатницата е нова вероятността фалшивите банкноти да са достигнали до пазара е минимална. Прокуратурата ще иска постоянен арест и за четиримата задържани.

Според заместник – главния прокурор това била най-голямата печатница за неистински парични знаци от последните 11 години. Печатницата била изключително модерно оборудвана, допълват в информация от пресцентъра на МВР.

От полицията поясняват още, че работа по случая е започнала през януари тази година. През септември били събрани достатъчно данни за образуване на досъдебното производство. В процеса на работа станало ясно, че групата действа изключително конспиративно – двама от участниците, задържани в момента на печатане на банкнотите, отдавна са контингент по линия на фалшифицирането на пари, имат досъдебни производства, допълват от МВР. „Продукцията“ се складирала на различни тайни места за поетапно изваждане на пазара, като принципно фалшификатите се пласирали в България и оттам – към места с подходящ пазар. Технологията и индикативите на банкнотите – воден знак, светещи линии и др. характеристики  не са засичани досега. Купюрите – от 100, 500 евро и 50 долара  ще бъдат предоставени за анализ и на Европол, е уточнил Спиридонов, цитиран в съобщението на МВР. Предстои установяване на пътя на банкнотите, били ли са изнасяни извън страната, уточнила наблюдаващият прокурор Евгения Деянова.

Двама от задържаните мъже са от Пловдив и са известни като едни от най-добрите фалшификатори на банкноти, обясняват от спецпрокуратурата и от ГДБОП, цитирани от националното радио.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам