BG | EN

Фалстарт за 68 млн лв. – заради съмнения за некачествена работа строителният надзор спря новия водопровод в Шумен

Снимка: Фейсбук/Красимир Минев

По-малко от месец след официалния старт на изграждането на нов водопровод в Шумен, строителният надзор спря обекта заради съмнения в некачествено полагане на тръбите.

Водопроводът от яз. Тича до Шумен е на стойност 68 млн. лв. и е част от голям европейски проект за общо 126 млн. лв. за подобряване на водния сектор в района.

Вчера обаче в социалните мрежи се появиха потресаващи снимки на новия водопровод, публикувани от природозащитника Красимир Минев от Велики Преслав, познат с каузата си за опазване на язовира. Снимките, направени от полагането на тръбите край помпената станция до Преслав показват, че тръбите се поставят в дълбок изкоп направо върху пръстта и веднага се засипиват с пръст, без никакви подложки и уплътнение.

„Не съм си мислил, че изграждането на нов водопровод прилича толкова много на погребение –

отдолу пръст, отгоре пръст и бързо се заравя, че иначе почва да мирише“,

коментира Красимир Минев.

Снимка: Фейсбук/Красимир Минев

По-късно пред „За истината“ той допълни какво още е видял на място – тръбите се хвърлят в изкопа, след което се „монтират“, като багерът ги натиска отгоре с кофата и след това веднага ги засипва с пръст, каза Минев. При този начин на „строителство“

чугунените тръби могат да се счупят

и новият водопровод да аварира на всеки метър, допълни екозащитникът. И прогнозира: ще имаме водопровод, но няма да имаме вода!

Според Минев, по този начин вече са поставени близо километър тръби в два участъка – около помпена станция „1300“ и до Велики Преслав.

Фотосите в социалните мрежи веднага приковаха вниманието на шуменци и предизвикаха гняв и много въпроси. „Шумен ще остане без вода с нов довеждащ водопровод при това изпълнение – без подложка, без уплътнение, без изпълнението да отговаря на параметрите, изискванията, критериите, наредбите и законите за такъв вид строителство!“, пише шуменка в социалните мрежи и призовава областния управител, шефа на ВиК, надзора по проекта и кмета да вземат мерки.

„Без каменно брашно и филц! Това е новата технология, явно! Интересно как е по проект?!“,

„Как се заравят тръбите без да има водна проба?“

„Не трябва ли да има подложка под тръбата?“ – това са най-често задаваните въпроси във Фейсбук.

По този повод шуменец припомня как се е правела преди години канализацията край Тежкия полк в Шумен – първо в изкопа се насипва каменно брашно, после пясък, след това се полагат тръбите, пак пясък, лента и чак тогава се засипва чиста пръст, плюс постоянно валиране, накрая чакъл и всеки ден проверки от някакви надзорници!

А тук „Пясък няма, лента няма, отчисления има“, коментира друг шуменец. „Мирише, но на корупция!“, обобщава публикуваните снимки гражданин на Шумен

След като бяха сезирани за случая от журналист от „За истината“, от ВиК – Шумен отговориха, че строителният надзор е спрял работата по водопровода

до изясняването на случая.

Дългочаканият нов водопровод от яз. Тича до Шумен се строи от фирмата „Джи пи груп“ и обединението „Тича 2020“, които получиха договорите за работно проектиране, строителство, доставка на материали и авторски надзор. Строителите бяха избрани с обществена поръчка от ВиК – Шумен, тъй като водното дружество е изпълнител на големия европейски проект за рехабилитация на водния сектор в Шумен. Според договора, водопроводът трябва да бъде изграден за 720 дни, като предвиденото финансиране е 68 млн. лв.

Стартът на строителството беше даден в края на януари 2023 г. със символична първа копка в присъствието на зам. кметове, представител на обласатната администрация, управителят на ВиК-Шумен инж. Емил Томов и ръководителят на звеното за управление на проекта Надежда Петкова.

Трасето, по което ще се работи е с дължина 22 километра, като крайната точка ще бъде помпена станция „1300“ на входа на Шумен. То ще минава в близост до съществуващото трасе. За изграждането на новия водопровод ще се използват тръби с диаметър 800 мм., които са складирани на временна площадка край Велики Преслав.

Изграждането на новия довеждащ водопровод е част от интегрирания проект на ВиК-Шумен за подобряване на водния сектор, който се реализира по ОП „Околна среда 2014-2020“. Общата стойност на проекта е 126 564 455 лв., като за водопровода са предвидени почти 68 млн. лв.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините