BG | EN

Фалстарт за електронните билети в градския транспорт на Стара Загора

Системата се оказа неефективна и трудна за използване, което обяснява слабия интерес към нея

Мобилното приложение Градски транспорт – Стара Загора
Снимка: Скрийншот от Google Play

В началото на декември в Стара Загора за първи път беше въведена използването на електронните билети в обществения транспорт чрез мобилно приложение на смартфон.

Приложението не е част от автоматизираната система за таксуване – етап от втората фаза на

проекта за модерен и интегриран градски транспорт,

а е предоставено като бонус на общинския превозвач от столичната фирма “Телелинк Бизнес Сървисис“ ЕАД -изпълнител на поръчката. Договорът е за 3.5 млн. лева без ДДС, а срокът за изпълнението му е 30 месеца и трябва да приключи в началото на март следващата година. Автоматизираната системата ще бъде свързана с НАП и трябва да улесни ползването на автобусите и тролейбусите, както и да подобри качеството на транспортните услуги за пътниците.

Във всичките превозни средства на общинското дружество „Автобусни и тролейбусни превози“ са монтирани устройства за продажба на хартиени билети и чекиращи устройства на всяка врата за електронните карти.

На три мести в Стара Загора се издават електронни карти и на още десет има зареждащи устройства за тях, обяснява изпълнението на проекта инженер Димитър Авджиев- управител на дружеството. Според него с въвеждането на автоматизираната система за таксуване отпада изцяло необходимостта от продаване на билети в градския транспорт, но контрольорите, поне на този етап ще останат. Защото, по думите му, няма гаранции, че хората ще се таксуват добросъвестно при всяко ползване на обществения транспорт.

“Цялата концепция, която следваме е, че информацията трябва да се използва правилно, за да се вземат правилните решения“, посочват от „Телелинк“. В петгодишния гаранционен срок на автоматизираната системата

цялата информация ще се обработва от столичната компания

и ще се предоставя на оператора на градския транспорт в Стара Загора. Предстои най-важната и трудна част от реализацията на проекта-настройването на системата, а очакванията на инженер Авджиев са всичко да бъде изпълнено в договорения срок.

Електронните билети, каквито в света съществуват от десетилетия, в Стара Загора се въвеждат експериментално за първи път. Мобилното приложение „Градски транспорт Стара Загора е достъпно за потребителите в App store и Google Play. След изтеглянето му трябва да се създаде профил и да се зареди с кредити. Досега обаче

интерес към електронните билети в града няма,

признава пред медията ни управителят на общинското дружество-превозвач.

Услугата не е атрактивна за гражданите, защото за всеки електронен билет те трябва да въвеждат цялата информация от банковата си карта отново с изключение на опциите да платят наведнъж един, пет или десет електронни билета (пътувания). И второ, защото за този вид таксуване в градския транспорт няма никаква отстъпка. Тогава защо хората биха употребили толкова усилия, вместо да си купят обикновен билет или да използват електронна карта?! Въпреки липсата на интерес към използването на мобилното приложение за електронни билети, в общинското дружество „Автобусни и тролейбусни превози“ вече има постъпила жалба от пътник, който не е успял да изтегли приложението и да се възползва от услугата.

Приложението беше промотирано на пресконференция в община Стара Загора като

иновативно и едно от малкото в Европа,

което предоставя множество свързани услуги. Петко Петков – програмист с над десет годишен опит, който е предлагал подобна система на община Стара Загора още преди години, коментира приложението за електронни билети като пълна подигравка с технологичната революция, със софтуер, изработен „през пръсти“ и без грижа за потребителското преживяване, с максимално орязани функции и без абонамент. Програмистът уточнява и други важни подробности, които убягват на обикновения потребител на услугата – например, че в приложението не се актуализира разписанието на градския транспорт.

Плащането става през румънската фирма PayU. Тя извършва трансакциите към „Телелинк“, която най-вероятно притежава

виртуалният портфейл.

Не е ясно обаче как е била избрана румънската компания, която предлага картовото разплащане и каква комисионна ще иска за тази услуга.

Според инженер Авджиев от закупуването на всеки електронен билет общинското дружество получава един лен. Той обаче не можа да отговори на въпросите дали в бъдеще двете свързани компании – „Телелинк“ и PayU ще получават комисионни и какъв процент ще бъдат те от стойността на билетите.

Отговор на тези въпроси би трябвало да даде Мирослава Шопова– ръководител на проекта за модернизация на градския транспорт в Стара Загора. В продължение на седмица връзка с нея не можа да бъде осъществена нито по телефон, нито със съдействието на

пресцентъра на общината с „най-прозрачно“ управление.

Какво се оказва още преди пълното въвеждане на автоматизираната система за таксуване в градския транспорт? На първо място, че за нея са изразходвани публични средства в размер на три милиона и половина лева, без тя да изпълнява най-важното си предназначение – да няма продавачи на билети и контрольори в обществения транспорт и

да се предотвратят пътуванията гратис.

Не е ясно и доколко системата ще бъде ефективна в събирането на информация за натовареността на линиите и регулацията на обществения транспорт. А мобилното приложение за електронни билети на този етап е просто „значка на ревера на кмета“. Дали община Стара Загора ще печели или губи от подаръка на „Телелинк“, е само въпрос на време да разберем. Засега всичко прилича повече на градски анекдот.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините