BG | EN

Училищни директори настояват за промени в Закона за достъп до обществена информация

Илюстративна снимка: Pixaby

Директори на учебни заведения в Пазарджик започват подписка с искане за промяна на Закона за достъп до обществена информация, предаде БНР.

Директорите на пазарджишките училища настояват да се определи точен регламент при искането и подаването на информация по
Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), тъй като в момента, според тях, частни лица злоупотребяват. Подписката се подкрепя от Съюза на работодателите в системата на народната просвета, допъва радиото.

Центърът за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ алармира за порочната схема още преди няколко месеца – в информационния бюлетин на Програма достъп до информация (ПДИ) за месец януари.

Според централата на неправителствената организация „Амалипе“, базирана във Велико Търново, схемата е свързана със Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). „На официалната електронна поща на училището се изпраща писмо с искане за информация по ЗДОИ. Искането може да е елементарно и на пръв поглед безсмислено, но неглижирането му и мълчаливият отказ, водят до съдебни дела и огромни разноски за адвокатски хонорари, които трябва да бъдат платени от училищния бюджет“, посочва Деян Колев от „Амалипе“. Според него, има случаи, при които на директори им се е наложило да платят по делото по 3 хил. лв.

„Незнанието струва скъпо, затова предупреждаваме училищните директори да си четат мейлите, включително и писмата, попаднали в спам. Те се изпращат около празници и повече почивни дни, което прави почти неизпълним 14-дневният срок по ЗДОИ за отговор, след което следват съдебни дела“, коментира Теодора Крумова от „Амалипе“, цитирана в бюлетина на ПДИ.

„Писмото, което се получава, е от частно лице. Не е от организация, няма изходящ номер, няма подпис, печат“, коментира пред БНР и директорът на училището в село Пателеница Никола Колев. Той също отбелязва, че исканата информация е безобидна, но ако не бъде дадена в срок, следват съдебни дела.

До момента, по информация на БНР, съдебни искове са предявени към над 150 директори на учебни заведения.

„Лошото е, че съдилищата прекратяват производството, но после този, който е завел делото, предявява искове за съдебни разноски, за адвокатски хонорар, като минималната сума е 500 лева. Говори се за суми от порядъка на 3000 лева, което вече наистина може да ощети сериозно училищния бюджет“, обяснява още Колев, потвърждавайки информацията на други свои колеги от началото на годината.

БНР цитира директора на училището в село Пателеница, според когото подписки за промяна на закона ще се организират във всички останали градове в страната: „Да се намери начин законът за достъп до обществената информация да играе своята позитивна роля, а не да бъде използван за нечисти цели“, настоява Никола Колев.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините