BG | EN

Училищната сегрегация и включващото образование обсъждаха в Габрово

ОУ „Цанко Дюстабанов“, Габрово
снимка: gabrovonews.bg

Консултативна среща, посветена на включващото образование и бъдещето на Основно училище „Цанко Дюстабанов“ се проведе днес в Габрово. В срещата участваха кметът на Габрово Таня Христова и представители на различни общности в града, ангажирани с образованието и развитието на децата и младите хора.

„Във времето Габрово е допуснало да има едно сегрегирано училище и това оказва негативно въздействие върху цялата образователна система в града. Ние трябва да прекратим този модел като едновременно с това гарантираме достъп до качествено образование на всяко дете“, заяви кметът на Габрово.

Към момента в основно училище „Цанко Дюстабанов“ се обучават 74 ученика, половината от които живеят в районите на други училища. Една от възможностите за промяна е да се направи балансирано и мъдро разпределение на децата в други училища, а базата на училище „Цанко Дюстабанов“ да се развива.

Според представителя на Център „Амалипе“ Теодора Крумова, моментът е изключително подходящ за пренасочване на децата в приемащи училища, което да бъде съпроводено с подходящи мерки за адаптация.

Експертът по начално образование в Регионалното управление на образованието Рена Илиева заяви, че училищната сегрегация е най-тежката форма на дискриминация на деца, които трябва да имат равен достъп до качествено образование.

Според ръководството на училището, съществуващият модел не позволява на децата, обучаващи се в него да се социализират и развиват.

Представители на неправителствения сектор предложиха институциите и организациите, ангажирани с деца да се фокусират върху работа с родителите в посока приемане на различието и преодоляване на капсулирането на различните общности.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините