BG | EN

Училището, което отказа да приема ромски деца, остана без първокласници

Снимка: скрийншот НОВА ТВ

Едно от основните училища в Благоевград остава без първокласници, съобщи НОВА ТВ тази сутрин.

За 9-о основно училище „Пейо Яворов“ в Благоевград се чу през лятото, след като ръководството му обяви чрез пост във Facebook, че няма да приема повече ромски деца. Новата учебна година в училището, обаче, започва без нито една паралелка от първокласници. Пред камерата на НОВА ТВ, директорът Василка Величкова обясни, че първокласници в училището няма, защото всички деца в района са били записани неправомерно в други училища, които са далеч от квартала. На тяхно място в 9-о училище идват предимно деца от също толкова отдалечената ромска махала, а това се отразява на имиджа на училището.

„Закъсняхме да реагираме на неправилно разпределените ученици на територията на община Благоевград. Учениците от квартал „Ален Мак”, в който се намира училището, вече бяха записани абсолютно незаконно и неправомерно в други училища. Те бяха откраднати и ние реагирахме след това, след като завърши приема на първокласници”, коментира в репортажа директорът на ОУ „Пейо Яворов”.

Родителите в квартала признават, че предпочитат да записват децата си в по-отдалечени квартали, защото там учениците от ромски произход в класовете са далеч по-малко.

В момента голяма част от паралелките в 9-о училище са съставени изцяло от деца от ромски произход, според директора това застрашава училището от сегрегация, а впоследствие и от закриване. „Надявам се и съм убедена, че това е единствената нулева година без първи клас, но това не ни притеснява и ние продължаваме работа като единственото училище в квартала. И се надявам да имаме добро бъдеще”, заяви още в предаването „Здравей, България“ Василка Величкова.

През тази година ръководството на 9-о училище в Благоевград ще работи по европейски програми с училища партньори със сходни проблеми от цяла Европа.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините