BG | EN

Училището за деца с нарушено зрение във Варна има нова зала за ерготерапия

Снимки: Фейсбук/Специално училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“

Зала за ерготерапия бе открита в Специалното училище за деца с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ във Варна.

На площ от 44 кв. м. са монтирани сетивни панели, висящи люлки, комбинирана стена за катерене, ролкова пързалка, гигантски валяци и други съоръжения, съобразени с възрастта, уврежданията и двигателните умения на учениците.

Вложените средства са в размер на 37 824 лева, като от тях 18 004.00 лева са дадени за строително-монтажни работи от дарителската платформа Подкрепи.бг, а 19 820 лева са осигурени от училището.

Ерготерапията е наука, която е насочена към включване на деца и възрастни в дейности, които са значими и важни за тях. Ерготерапията е индивидуална терапия, взимаща под внимание индивидуалните състояния и увреждания на децата. Тя е съобразена с нуждите и стремежите на детето училищна среда. Ерготерапията може да помогне в развитието на възможностите и за справяне с дейностите в ежедневието, да помогне на учениците да открият очарованието от напредъка в живота.

През ранните години се поставят основите за самостоятелното справяне с ежедневните задачи и това е периодът, в който децата учат и развиват различни умения основно през игра. Тези умения са взаимосвързани и забавянето при придобиване на някои от тях често има вторичен ефект за много други, включително за успешното включване в училище. Ерготерапията може да помогне да бъдат избегнати или преодолени тези затруднения в развитието.

Ерготерапията може да помогне на децата, които имат затруднения с координацията, фокусирането и организирането на дадена дейност. Тя също може да помогне на децата, които се затрудняват да контролират собствените си действия и поведение и/или трудно интегрират различните стимули идващи от средата. Решаващо значение има при определени затруднения свързани с ученето и вниманието, с които децата се борят в училище и в ежедневието си.

Подкрепи.бг е онлайн дарителска платформа, изградена от доброволци, които са специалисти в различни области (ИТ, дизайн, маркетинг, право, финанси, социални дейности и др.). Тя стартира официално през м. август м.г. с две пилотни кампании за дарения. Една от тези две кампании и първата успешно събрала средства е кампанията за изграждане на стая за ерготерапия в помощ на децата с нарушено зрение от Специално училище за ученици с нарушено зрение Проф. д-р Иван Шишманов“ в гр. Варна.

Пред гостите за официалното откриване на залата днес директорът на училището Жулиета Петкова показа освен новата зала за ерготерапия и възможностите, които тя предоставя, също и оранжерията, в която възпитаниците на училището засаждат и сами се грижат за растения, залата за релакс, както и Музея за история на образованието на зрително затруднените в България.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините