Учени: Една джипка вече дълго време лети надолу

В БАН искат да задействат процедура за връщане на пари на Пеевски.

Депутатът Делян Пеевски.
Снимка: Свободна Европа

Над 252 са вече учените от Българската академия на науките (БАН), които настояват за оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев, както и за предсрочни избори с машинно гласуване. Преди седмица в отворено писмо учени от БАН подкрепиха протестите.

Днес част от учените съобщиха, че ще задействат процедура за връщане на дарени от депутата Делян Пеевски близо 50 хиляди лева на БАН по време на извънредното положение, с цел да бъдат правени изследвания в областта на коронавируса.

„Този човек, който на два пъти скандализира обществото на органично, на клетъчно, на митохондриално и цитоплазмено ниво, той изкара на улицата хората. Ние приехме от тази корпулентна и одиозна фигура пари. Аз се обявявам „против“ това решение и ще настоявам след като бъде формиран републиканският бюджет на страната за 2021 г., след като бъде получен трансферът от МОН към БАН, едно от първите решения на Управителния съвет – да направи предложение за връщане на тези средства на депутата Делян Пеевски. Ако това не се случи, ще преминем към процедура за изтегляне на потребителски кредит, с който да върнем тази сума и да изтрием това петно от БАН“, коментира Георги Латев, главен асистент в Института по астрономия.

Подписката с искане за оставка на правителството и на главния прокурор и за предсрочни избори с машинно гласуване не е институционална на БАН, в нея всеки стои с името си като гражданин, уточни нейният инициатор проф. Лъчезар Аврамов, бивш председател на Института по електроника на БАН.

Според подписалите се в отвореното писмо учени, пътят, по който върви България, е пагубен. „Ние сме против това правителство, против всякакви опити да се представят нови конституции, които са полуграмотно скалъпени в последния момент и са с единствена цел да се задържи още малко, за да се довършат разни нечисти сделки, които са замислени предварително и обещания, които са дадени“, каза проф. Аврамов. „Белите птици на протеста изплашиха плашилото, а плашилото започна да пише нов закон за летене на птиците“, допълни гл. ас. Латев.

„За една кола, която е излязла от пътя и се движи към пропастта, не важи Законът за движение по пътищата, важи законът за гравитацията. И една джипка от много вече дълго време лети надолу. Тази джипка трябва най-после да катастрофира“, заяви гл. ас. Георги Латев.

„Този тип управление разгражда държавността“, заяви проф. Лъчезар Аврамов от БАН и посочи – разгражда я политически, икономически, научно и културно. „И повече така не може да се продължава“, посочи той.

„Ние оставихме хора, произлизащи от силовите групировки на страната, още в началото на 90-те години да превземат държавата – хората с най-нисък интелектуален статус са на върха, на амвона на държавата и оттам четат морал на обикновените граждани. Това е недопустимо“, каза още ученият.

„Съдбата на тези хора би трябвало да бъде доживотен курс по английски език с отсъствие от политиката“, смята проф. Емануел Мутафов. Той коментира вчерашния инцидент на кръстовището на Румънското посолство, като заяви, че осъжда всякаква форма на насилие, и призова столичната полиция „най-после да влезе в ролята си и да превантира сблъсъците“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам