Ученичка осъди училище заради отказ да й пишат оценка

Снимка: СУ „Отец Паисий“ – Мадан

Ученичка от Мадан осъди училището си за бездействие след като учителката отказала да оцени теста й от изходното ниво.

Делото е образувано по жалба на вече пълнолетната Тереза Р.. В края на февруари Върховният административен съд излезе с окончателно решение по казуса, който е прецедент за Смолянска област.

През учебната 2017/2018 Тереза Р. е ученичка в 10 „а“ клас на СУ „Отец Паисий“ в Мадан. В края на втори срок – на 27 юни 2018 г., по нейно и на майката настояване, тя е изпитана писмено по „География и икономика“. Тестът бил изпратен от Регионалното управление на образованието в два варианта. Момичето се явило на изпита с надеждата, че полученият резултат от теста ще й послужи за оформяне на крайната годишна оценка по предмета. Преподавателката по „География и икономика“ обаче отказала да оцени писменото изпитване с мотив, че го е взела предвид при оформяне на срочната оценка на ученичката.

С решение на съда училището е осъдено за проявено бездействие. Според съдебния състав, след като изпитване е проведено, то следва да бъде оценено и оценката да бъде взета предвид при оформяне на крайната оценка за срока по съответния предмет. „В случая е налице бездействие за извършване на оценяване на проведено текущо изпитване от страна на учителя“, пише в мотивите към съдебния акт. Съдът постанови СУ „Отец Паисий“ да извърши дължимото действие – да оцени писменото текущо индивидуално изпитване на Тереза след влизане на решението в сила.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам