BG | EN

Учениците във Варна ще се обучават дистанционно на 20 ноември

заседание на извънредния кризисен щаб днес
Заседание на извънредния кризисен щаб днес
Снимка: Благомир Коцев

Училищата във Варна преминават в онлайн режим на обучение в понеделник, 20 ноември. Режимът засяга както класните, така и извънкласните дейности.

Това съобщи кметът Благомир Коцев, като мотивира решението с все още опасните условия за придвижване в града.

„Условията в града са опасни за децата. Тяхното придвижване до училище и престоят им там крият рискове за здравето им. В същото време е важно учебният процес да не бъде прекъсван. Затова смятам, че най-доброто решение за града е понеделник, 20 ноември да остане учебен, но само в онлайн режим“, обяви Коцев.

Решението е било взето въз основа на представена информация за нанесените щети на образователната инфраструктура, във връзка с обявеното бедствено положение и с оглед разчистването на подстъпите към училищата и необходимостта от инспекция на щетите.

Режимът засяга всички училища на територията на община Варна на 20.11.2023 г., а четири училища – I ОУ „Св. Княз Борис I”, ОУ „Васил Друмев“, ОУ „Константин Арабаджиев“ и Професионална гимназия по текстил и моден дизайн няма да участ присъсвено и допълнително на 21.11. и 22.11.2023 г.

Решението на министъра на образованието и науката Галин Цоков е във връзка с обявеното от кмета на община Варна бедствено положение и решение на общинския щаб.

Детските градини и ясли на територията на община Варна ще работят в понеделник. Дадени са строги указания децата да не се допускат на открито, заради опасността от висящи клони и предмети.

ДГ „Дружба“ ще остане затворена, заради прекъснато електрозахранване, което не може да се възстанови до утре.

Решението е взето въз основа на консултации с кризисния щаб и анализ на опасността за здравето на децата, родителите и учителите.

Във Варна остава в сила бедственото положение обявено в 2.00 часа на 19.11.2023 г. заради ураганния вятър. Вседствие на бедствието една жена загина, има разрушени светофарни уредби и пътни знаци, движимо и недвижимо имущество.

И днес всички граждани се призовават да бъдат особено внимателни за падащи предмети и клони от дървета.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините