BG | EN

Участници в протеста в Петрич са подписвали разпореждане да не блокират пътища

Снимка: blagoevgrad-news.com

Полицията в Петрич e съставила акт на участник в неделния протест. Други граждани са били „призовани“ да подписват декларации, че няма да протестират отново, съобщи регионалното издание „Благоевград нюз„.

В неделя стотици перничани са участвали в протеста срещу високите цени на горивата и бедността в страната, на който бяха отправени и призиви за оставка на правителството. Протестиращите затвориха главен път Е-79 в посока ГКПП-Кулата, за часове. Масови протести на шофьори имаше в цялата страна, като на места те прераснаха в гражданско неподчинение.

Два дни по-късно в редакцията на регионалното издание „Благоевград нюз“ е бил получен сигнал, че полицията в града взема „превантивни“ мерки срещу участници в протеста. „Вероятно, за да предотврати участието им в следващо подобно мероприятие“, пише изданието и посочва конкретни примери, за които разполага със съответните документи: акта и разпореждане, направени от представители на МВР.

На момче, пожелало анонимност, заради страх от последващи действия срещу него, е бил съставен акт, който може да му коства между 200 и 2 хил. лв.. „Основанието на съставения акт, не се чете ясно в цялост, но успяхме да разчетем “участие в протест, заради който е затворен главен път Е79 при Кулата““, пише „Благоевград нюз“.

Редакцията разполага и с Разпореждане по чл.64 от ЗАКОНА за Министерството на вътрешните работи, според който на въпросното лице се нарежда:

1. Да не нарушава обществения ред и да спазва закона на Р.България

2.Да не подстрекава към нарушение на обществения ред

3. Да спазва чл.8 и чл.9  от Закона за митинги, манифестации и събрания

4. Да не организира мероприятия на открито без разрешение на кмета на община Петрич

5. Да не затваря и блокира пътища за обществено ползване на територията на Община Петрич и от репубиканската пътна мрежа

Ако не спазва въпросните правила, описани в Разпореждането, лицето ще отговаря по чл.275, ал.4 от ЗМВР.

Свидетели, които също са били предупредени да не участват в следващ протест разказали пред медията, че са били призовани да подпишат декларации, че няма да излязат на пътя отново. Хората са изразили безпокойството си от факта, че се потъпкват гражданските им права.

Правото на протест е закрепено в Конституцията на Република България и хората не бива да бъдат преследвани и наказвани за организиране и участие в събрания, митинги и манифестации, когато са спазили реда на организиране и участие в подобни мероприятия, припомнят от „Благовград нюз“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините