Бившият шеф на РДНСК – Бургас е отстранен и от Общинския съвет

Снимка: скрийншот от сайта на Общински съвет – Бургас

Доскорошният началник на Регионалната дирекция за строителен контрол (РДНСК) в Бургас Милен Ненчев е отстранен и от Общинския съвет, където е вече втори мандат съветник. Това се разбира от решение на Общинската избирателна комисия (ОИК) от 8 май т.г. Ненчев беше избран в Общинския съвет на местните избори през 2019 г. от листата на ПП „НФСБ“ на Валери Симеонов.

Решението на ОИК е след постъпило писмо от Антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Миналата година на Ненчев беше наложена глоба от 10 хил. лв. заради установен конфликт на интереси. Впоследствие Върховният административен съд потвърди решението на КПКОНПИ. Поради тази причина Ненчев не може да е съветник и на негово място в Бургаския общински съвет ще влезе Ивайло Вагенщайн.

В решението на КПКОНПИ от миналата година се посочва, че до 2017 г. Ненчев е бил собственик на фирма за консултантски услуги, инвеститорски контрол и строителен надзор, след което я е прехвърлил на съпругата си. Тя е била едноличен собственик до 21 февруари 2020 г. През 2018 г. е сключен договор за строителен надзор между консултантската фирма и инвеститор, за осъществяване на строителен надзор на „Смесена сграда с паркинг“ в Бургас. В процеса на строителство на този обект, в РДНСК – Бургас, са постъпвали жалби за нарушения. „Проверките, извършвани от подчинени служители, не са установявали каквито и да е нарушения при изграждането на сградата, чийто строителен надзор е осъществяван от дружеството, собственост на съпругата на началника на РДНСК, за което той е подписал и съответни писма до подателите на жалбите“, посочват още от Комисията.

Подробности за установения при Ненчев конфликт на интереси тук

Решението на общинската избирателна комисия подлежи на обжалване пред ЦИК в тридневен срок от обявяването му. 

Проверка на „За истината“ в сайта на Общински съвет – Бургас показа, че Милен Ненчев все още фигурира в състава на ОбС. Той е заместник-председател на комисията по здравеопазване и тази по устройство на територията, както и член на още 3 общински комисии.

Заради установения конфликт на интереси, потвърден окончателно от съда, в края на април Ненчев трябваше да освободи и заемания пост директор на РДНСК – Бургас.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам