BG | EN

Условно наказание и забрана да упражнява професията за 2 години постанови съда за варненски УНГ лекар

Снимка: pixaby.com

Варненският апелативен съд отмени оправдателна присъда на лекар УНГ, причинил по непредпазливост смъртта на 23 годишна пациентка.
6 години и половина след смъртта на 23-годишна варненка, настъпила след операция на сливици в частна клиника, Варненският апелативен съд (ВАС) отмени оправдателната присъда на първата съдебна инстанция и присъди на д-р Димитър Габровски лекар „Уши, нос, гърло“ година и половина лишаване от свобода, чието изтърпяване отложи с три годишен изпитателен срок. Със съдебния акт Апелативният съд във Варна лишава лекаря от правото да упражнява лекарска професия за срок от 2 години, стана ясно от информация на ВАС от днес.

Втората съдебна инстанция е признала вината на лекуващия лекар затова, че през януари 2012 година причинил по непредпазливост смъртта на Дарина Г., като не е осъществил следоперативен контрол и наблюдение на локалния и общия статус, жизнените показатели и лабораторните изследвания, неправилно е използвал кръвоспиращ медикамент, не е реагирал адекватно на съобщените му данни за състоянието на пациентката и е прехвърлил грижите за нея на други лица, като е давал нареждания и консултации по телефона. Лекарят не предприел реанимационни действия в нарушение на задълженията си по Закона за здравето и медицинските стандарти за ушно-носно-гърлени болести и правилата за добра медицинска практика.

В своя съдебен акт Апелативният съд във Варна е записал, че добрата клинична практика и здравни грижи включват адекватна преценка на състоянието на пациента въз основа на историята на заболяването, бързи и точни действия, когато състоянието на пациента изисква това.

Пресслужбата на Апелативен съд – Варна припомня казуса, който се развил в рамките на два дни през януари 2012г. 23-годишната Дарина постъпва за планова операция на сливиците в частна варненската клиника. Операцията била извършена от опитния лекар УНГ д-р Габровски. На следващата сутрин младата жена се почувствал зле, започнала да повръща кръв, за което била уведомената дежурната медицинска сестра. Медиците установили, че около оперативната рана има съсирек. По телефона лекуващият й лекар назначил вливане на банка глюкоза с кръвоспиращи средства и преместване в болница „Св. Анна“, но час по-късно Дарина колабирала при опит да бъде преместена. Хирургът пристигнал в частната клиника и се опитал заедно с екип да спрат кръвотечението. Въпреки тези усилия състоянието на пациентката се влошило и се наложило да бъде извикан реанимационен екип от „Св. Анна“. Близо два часа продължила битката за живота на Дарина, но тя починала.

Четири години е продължило досъдебното производство. В края на 2017 състав на Варненския окръжен съд оправдава по всички обвинения подсъдимите д-р Димитър Габровски, извършил операцията и медицинската сестра Ваня И., която е трябвало да следи състоянието на пациентката след интервенцията.

Варненският апелативен съд сега отменя само оправдателната присъда на д-р Габровски и потвърждава невиновността на медицинската сестра. С присъдата на втората съдебна инстанция лекарят е осъден да заплати направените по делото разноски пред Окръжен съд – Варна, както и тези по сметка на ОД на МВР Варна в общ размер на 5239 лв.

Присъдата на Варненския апелативен съд подлежи на касационна проверка пред ВКС в 15 дневен срок.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините