BG | EN

Условна присъда за добрички общински съветник, причинил смъртта на велосипедист на пътя

Снимка: пресцентър прокуратура

Общински съветник от Добрич бе осъден от окръжния съд в града на 2 години лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок за причиняване по непредпазливост смъртта на велосипедист в пътно-транспортно произшествие. С присъдата на Добричкия окръжен съд обвиняемият е лишен и от право да управлява МПС за срок от 3 години.

Според информацията, радпространена от прокуратурата днес, тежкото пътно произшествие станало на 1 юли 2015 г. в Добрич. Подсъдимият управлявал автомобила си със скорост над разрешената в населени места. Според експертизата скоростта на движение на автомобила била около 61 км в час при разрешена скорост 50 км в час. Велосипедистът пресичал, когато бил ударен от колата на Атанас А. В резултат на удара тялото на пострадалия  било отхвърлено напред и наляво, след което паднало на тревната площ, разделяща двете платна за движение на булеварда. След удара предната капла на велосипеда се отделила и отхвърчала напред, а задната му част отхвърчала напред и наляво и също се установила на тревната площ, разделяща двете платна за движение на булеварда.

Според заключението на съдебномедицинската експертиза велосипедистът е починал от черепно-мозъчна травма – прекъсване на гръбначния мозък. Травмите по тялото му са били изключително тежки.

Признатият за виновен за тежкия инцидент не е употребил алкохол, показала съдебно-химическата експертиза. Кръвната проба на загиналия велосипедист е показала наличие на 0,33 промила алкохол.

Според информацията на съда, подсъдимият не успял да предотврати удара. След инцидента той незабавно подал сигнал на телефон 112.

От прокуратурата пояснават, че Добричкият окръжен съд е разгледал делото срещу Атанас А., който е общински съветник в града, по общия ред. По информация на регионалния сайт „Бележник“ става въпрос за бизнесмена и лидер на Атака в Добрич Атанас Атанасов. Общинският съветник ще трябва да плати и направените в хода на производството разноски в общ размер  на 16 943 лева, допълва още „Бележник“. В  последната си дума пред съда Атанасов е изразил съжаление за случилото се, изказал съболезнования към близките на пострадалия, но заявил, че не счита себе си за виновен. По-рано при пледоариите по делото, защитата на Атанасов изтъкнала, че водачът се е движел по път с предимство, а велосипедистът пресякъл кръстовището неправилно.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд във Варна.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините