BG | EN

Условна присъда за бивш кмет по дело за подкуп

Снимка: portepeto.com

Окръжен съд – Пловдив постанови условна присъда по дело за подкуп, водено срещу бившия изпълняващ длъжността кмет на община Куклен Костадин Павлов, а бизнесдамата, обвинена в даване на подкуп по същото дело, е обявена за невинна. 

Изпълняващият длъжността кмет на Община Куклен до лятото на 2015-а година Костадин Павлов, а преди това зам.-кмет на същата община, е бил признат за виновен само по едно от повдигнатите му пет обвинения, а бизнесдамата се счита за невинна и по двете обвинения.

Съдът е признал за виновен Павлов само по обвинението, че е скрил документи по процедура по Закона за обществените поръчки и го е счел за невинен по обвиненията за подкуп. По отношение на бизнесдамата, още вчера, в материал за съдебното заседание, регионалното издание „Под тепето“ съобщи, че окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов е заявил в съдебната зала, че бизнесът у нас, за съжаление, е принуден да предлага подкупи, за да може оцелява. Това е бил аргумента на държавното обвинение да поиска условна присъда от 1 година за бизнесдамата Надежда Минчева. С това определение, Надежда Минчева за втори път бива оправдана по дело за подкуп на кметове.

На предишния процес заедно с нея подсъдима е била бившият кмет на район „Централен“ в Пловдив Райна Петрова, която според обвинението, приела ваучер за екзотична екскурзия на тропически остров, в замяна на което фирмата на Минчева била избрана да зарежда с храни детските заведения в района. По това дело пловдивският Окръжен съд е оправдал и двете подсъдими, но Апелативния отменил присъдите и върнал делото отначало.

От официалната информация по делото за Община Куклен, става ясно, че съдът признава подсъдимия Костадин Павлов за виновен в това, че на 10.06.2014 г. в гр. Куклен, област Пловдив, е скрил чужди документи – ценови предложения на „Надежда 2000“ ЕООД – гр. Пловдив, внесени от кандидата „Надежда 2000“ ЕООД – гр. Пловдив в община Куклен по „открита процедура“ с предмет „Доставка на хранителни продукти за Обединено детско заведение – гр. Куклен и за Домашен социален патронаж – гр. Куклен“, с цел да набави за себе си и за „Надежда 2000“ ЕООД – гр. Пловдив облага – престъпление по чл. 319 от НК. Съдът му налага наказание в размер на три месеца лишаване от свобода, като на основание чл. 66 ал.1 от НК отлага така наложеното наказание с изпитателен срок от три години.

Съдът е счел за невинен подсъдимия Костадин Павлов по останалите четири обвинения:

За това, че през периода месец април – 14 май 2013 г. в град Куклен, област Пловдив, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – зам.-кмет на община Куклен, изпълняващ длъжността „кмет на община Куклен“, е приел дар – пари в размер на 3 хил. лв., който не му се следва, от Надежда Минчева, за да извърши друго престъпление във връзка със службата си – такова по чл. 282, ал.2, вр. ал.1 от НК – престъпление по чл. 302, т.1, б. „Б“, във вр. чл. 301, ал.3, във вр. ал.1 от НК.

За това, че на 14.05.2013 г. в гр. Пловдив и гр. Куклен, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – заместник-кмет на община Куклен, изпълняващ длъжността „кмет на община Куклен“, е превишил властта и правата си по чл. 36а, ал.2 от ЗОП с цел да набави за другиго – „Надежда 2000“ ЕООД – гр. Пловдив, облага – парични средства в размер на 74 327 лева, представляващи стойността на едногодишен договор по обществена поръчка с предмет „Доставка на хранителни продукти за Обединено детско заведение – гр. Куклен и за Домашен социален патронаж – гр. Куклен“ и от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици, изразяващи се в сериозно накърняване на авторитета и доверието в местната власт – община Куклен и Общински съвет Куклен – престъпление по чл. 282, ал.2, вр. ал.1 от НК.

За това, че на 14.05.2013 г. в град Куклен е скрил чужди документи – ценови предложения на „Надежда – 2000“ ЕООД – гр. Пловдив, внесени от кандидата „Надежда 2000“ ЕООД – гр. Пловдив, в община Куклен по обществена поръчка с предмет „Доставка на хранителни продукти за Обединено детско заведение – гр. Куклен и за Домашен социален патронаж – гр. Куклен“ с цел да набави за себе си и за „Надежда – 2000“ ЕООД – гр. Пловдив облага – престъпление по чл. 319 от НК.

За това, че на 10.06.2014 г. в гр. Куклен, обл. Пловдив, е приел от Надежда Минчева дар – пари в размер на 1200 лева, който не му се следва, за да упражни влияние при вземане на решение (определяне на изпълнител по договор за обществена поръчка) от длъжностно лице по провеждане на открита процедура по ЗОП с предмет „Доставка на хранителни продукти за Обединено детско заведение – гр. Куклен и за Домашен социален патронаж – гр. Куклен“, назначена със заповед №429/27.05.2014 г. на зам.-кмет, изпълняващ длъжността кмет на община Куклен –Павлов/ – престъпление по чл. 304б, ал.1 от НК.

Окръжният съд призна за невинна Надежда Минчева и я оправда по повдигнатите й две обвинения:

За това, че през периода април – 14.05.2013 г. в гр. Куклен, обл. Пловдив, е дала дар – пари в размер на 3 хил. лв., който не му се следва, на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – К.П., заместник-кмет на община Куклен, изпълняващ длъжността „кмет на община Куклен“, за да извърши действия по служба, в качеството му на възложител по обществена поръчка с предмет „Доставка на хранителни продукти за Обединено детско заведение – гр. Куклен и за Домашен социален патронаж – гр. Куклен“, за провеждане на „открита процедура“ по ЗОП за възлагане на обществена поръчка с предмет „Доставка на хранителни продукти за Обединено детско заведение – гр. Куклен и за Домашен социален патронаж – гр. Куклен“, като осигури спечелването на обществената поръчка на „Надежда 2000“ ЕООД – гр. Пловдив – престъпление по чл. 304а, във вр. чл. 304, ал.1 от НК.

За това, че на 10.06.2014 г. в гр. Куклен, обл. Пловдив, е дала дар – пари в размер на 1200 лева, на К.П., заместник-кмет на община Куклен, изпълняващ длъжността „кмет на община Куклен“, който е твърдял, че може да упражни влияние при вземане на решение (определяне на изпълнител по договор за обществена поръчка) от длъжностно лице във връзка със службата му, а именно на членовете на комисията по провежданата в община Куклен „ открита процедура“ по ЗОП с предмет „Доставка на хранителни продукти за Обединено детско заведение – гр. Куклен и за Домашен социален патронаж – гр. Куклен“ – престъпление по чл. 304б, ал.2 от НК.

Съдът е приел, че по първото обвинение за двамата подсъдими не е доказан размерът на предмета на престъплението. По второто и третото обвинение, повдигнато срещу К. П., в обвинителния акт е вписана конкретна дата, но нито един от разпитаните свидетели не посочва такава. По отношение на последното обвинение срещу двамата подсъдими съдът приема, че сумата от 1200 лева е поискана на 18 юни 2014 г., а в обвинителния акт се посочва като дата на извършване на престъплението 10 юни 2014 г.

Присъдата не е окончателна и подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините