BG | EN

„Усвояване на средства по проект“ – за трагедията на селското здравеопазване в Делиормана

Опашка за профилактични прегледи при жените през 2023 г.
Снимка: личен архив

Община Никола Козлево е най-малката и най-бедната от десетте общини в Шуменска област. В нейните 11 села живеят 5 268 жители по данни на Националния статистически институт за миналата година.

Около 60 % от жителите са в трудоспособна възраст, а почти 700 са безработните, които най-често си намират сезонна работа или разчитат на социални помощи. В същото време младите квалифицирани кадри предпочитат да напуснат родните места и да работят в големите градове или в чужбина.

В Плана за интегрирано развитие на община Никола Козлево 2021-2027 г. здравното обслужване е представено така:

Достъпът до здравеопазване и медицинска помощ на населението на община Никола Козлево като цяло е силно ограничен“.

В общината няма лечебни, здравни заведения и Център за спешна медицинска помощ.

Болничната помощ се осъществява основно от болниците в Нови пазар и Шумен.

Първичната извънболнична медицинска помощ в община Никола Козлево се осигурява от 4 лекарски практики в обновени кабинети в селата Вълнари, Пет могили, Никола Козлево и Църквица.

Голяма част от населението в общината е неосигурено или с прекъснати  здравноосигурителни права и това допълнително затруднява здравното обслужване.

Ученическото здравеопазване се осъществява от медицински персонал, назначен в училищата и детските учебни заведения. За дейността се използват оборудвани в учебните заведения медицински кабинети. Децата боледуват най-често от масови инфекциозни заболявания – сезонни грипове и вирусни инфекции, изкривяване на опорно-двигателния апарат и др.

Здравеопазването в ромската общност е комплексен проблем. Рисковите фактори като високата безработица, влошена структура на доходите и потреблението, неблагоприятната околна и жилищна среда, начина на живот, създават условия и повишават вероятността от възникване на заболявания“.

В какво трагично състояние е общината, се разбира още при влизане в нея.

Площадът е като „разораната целина“, пред читалището и кметството – бурени, а дори и за празник няма нито една боядисана пейка за публиката.

Практиката на д-р Евгений Кара – семейният лекар на жителите в общината, е в дома му, в който е създал амбулатория с много добри условия.

Недалеч от центъра на Никола Козлево има нова здравна служба, но празна!

На 6 юни тази година тя беше официално открита, след като повече от 20 години тънеше в разруха. За две години общинското предприятие „Никола Козлево“ извърши вътрешния и външния ремонт на сградата. Проектът е на стойност 189 822 лв. за основен ремонт, осигуряване на достъпна среда и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата. Безвъзмездната помощ по проект „Красива България“ беше  93 013 лв., а съфинансирането от общината –  96 809 лв.

Ремонтираната здравна служба с празни кабинети в община Никола Козлево
Снимка: авторката

Ремонтът започна с идеята в лекарските кабинети да работят специалисти от Шумен и Нови пазар, след като бъдат купени ехограф, кислородни концентратори и друга апаратура.  Д-р Кара обаче не може да премести своята практика на общопрактикуващ лекар там, защото сградата изисква скъпо отопление, не е оборудвана с мебели и медицинска апаратура. При тези обстоятелства

селското здравеопазване е само „усвояване на средства по проект“,

но не може да гарантира профилактика и лечение на местното население в празната сграда. А застаряващите и болните жители имат нужда от профилактични прегледи и ранна диагностика на социалните заболявания с висока смъртност.

Средствата, които здравната каса отпуска за осигурените здравно пациенти, са символични. Джипитата нямат достатъчно направления за всички видове специалисти /онколог, кардиолог, пулмолог и др./, освен когато става въпрос за тежки случаи.

Населението с носталгия си спомня, когато подвижен флуорогаф е идвал в селото, за да прави масов скрининг за туберкулоза сред рисковите групи, особено в ромските квартали. Жените от цехове, земеделски предприятия, детски и учебни заведения бяха включвани в  профилактични АГ-прегледи. След 2000 г., когато стартира здравното осигуряване и въвеждането на джипи практиките, населението е забравено за профилактика.

Събитие са профилактичните програми в този край, но се помнят, защото са спасили много човешки животи.

Още се помни как през лятото на 2013 г. община Никола Козлево, съвместно с Центъра за защита правата в здравеопазването, проведе в сградата на общинската администрация безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата. От столицата пристигна екип на д-р Младен Младенов от болницата „Св. София”. Общо 191 жени на възраст от 40 да 60 години от селата на общината бяха транспортирани до кметството в Никола Козлево, където бяха осигурени стаи за диагностика с мамограф.

Сега има нова здравна служба, но десетината стаи за кабинети и манипулационни стоят празни. Пациентските организации, които работят по проекти за европейско финансиране, са в София. В бюджета на някои общини се планират по 20-30 хил. лв., за да се осигурят специалисти за организирани профилактични прегледи на населението.

На 20 юни 2018 г. в община Никола Козлево бяха открити два нови стоматологични кабинети в селата Пет могили и Вълнари.

Общинският бюджет осигури по 36 хил. лв. за модерно оборудване на всеки от тях. Пациентите се обслужват от д-р Ахмед Ахмед, завършил дентална медицина в Истанбул. 

През септември 2023 г. десетина  стоматолози от Шуменска област, работещи в няколко общини, се включиха, за да се ограничи разпространението на зъбния кариес в групата на децата на възраст между 5 и 8 години чрез силанизиране на първите постоянни зъби. Подрастващите в община Никола Козлево отново не са обхванати, въпреки че процедурите са безплатни.

Д-р Ахмедв новия стоматологичен кабинет
Снимка: авторката

Истината е, че предварителната подготовка иска много време и енергия. Силанизирането става със съгласието на родителите, информационната кампания се подпомага и от педагозите. Потърсихме д-р Ахмед, зъболекарят, който ползва двата нови стоматологични кабинета. Той каза: „Не ми се занимава със силанизирането на детските зъби“. Ще напомним само, че българските деца са с най-лошо стоматологично здраве в Европейския съюз. Липсата на превенция на зъбния кариес е основен рисков фактор за преждевременна загуба на временни зъби.

А оралната хигиена на населението в отдалечените селски райони е отчайваща.

Липсата на знания  от страна на родителите има много тежки последици за зъбите на децата на по-късен етап.

Лечението на децата до 18 години не се заплаща, но те не се възползват от това. Затова трябва много сериозна здравна просвета с населението. Страховете от зъболекарския стол са масови, но това е въпрос на здравна култура, която трябва да започне от първия  учебен ден, категорични са денталните лекари.

Публична тайна е, че когато кардиологичните клиники си търсят пациенти, провеждат профилактични безплатни прегледи в селските общини, а населението е категорично болно. Правеха го преди години също АГ-специалисти, невролози. Хората в община Никола Козлево казват, че при тях никой не е организирал безплатна диагностика, а и няма къде да се проведе в селата.

Бъдещите кметове и общински съветници трябва да помислят за здравна профилактика и превенция на населението, което все още е останало в този край. А то е застаряващо, бедно и с тежки здравословни проблеми.

Здравната политика трябва се промени на общинско и областно ниво. Само с ремонтирани здравни служби няма да стане. Общинските бюджети трябва да определят средства за профилактика на социално значимите заболявания, като за целта оборудват поне три кабинета с отопление, медицинска апаратура, мебели. Пари за това винаги може да се намерят, защото се продава общинска собственост – земи и сгради, които редовно присъстват в дневния ред на общинските съвети.


Този текст е създаден в рамките на проекта „Разкриване на злоупотреби в местното самоуправление в периферните и селските общини на Североизточна България“ на сдружение „Про веритас“, финансиран от German Marshall Fund.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Община Никола Козлево се опитва да даде под аренда десетки земеделски имоти 

По предложение на кмета Исмаил Ибрям общината ще обяви публичен търг за 42 земеделски имота за срок от 10 години. Към момента обаче към тях не е проявен интерес

Нов кмет и ново мнозинство в Никола Козлево

След избора на нов кмет и нови съветници в Никола Козлево, залата на общината едва събра гостите, дошли днес да присъстват на тържествената сесия за старта на новата местна власт.

В Никола Козлево няма деца, няма и пари за по-високи учителски заплати

Кризата за деца започва още в първи клас. След завършване на десети клас повечето от учениците губят мотивация да завършат средно образование.

Още за новините

„Набелязани са мерки“ – дългите административни срокове в АПИ вземат жертви

На 12 октомври т.г. в тежка катастрофа в участък от обходния път на Габрово на място умират четирима души, един по-късно в болница. Участъкът е рисков и в АПИ са го знаели от две години, но предприемат обезопасяването му два дни след катастрофата.

Столична община отказа на журналистическа асоциация достъп до видео записите от протестите срещу БФС

Кметът на столицата Васил Терзиев отказа да предостави на "Асоциацията на европейските журналисти" - България (АЕЖ) записите от камерите на общината от района на сблъсъците по време на футболната среща България - Унгария и протестите срещу ръководството на БФС. Това се съобщават в мейл до медиите от аксоциацията.

Нелегалният дърводобив убива българската гора, предупреждава анализ на WWF

Освен, че ощетява държавния бюджет и всички нас като данъкоплатци, незаконният дърводобив лишава дългосрочно цели райони от чист въздух и питейна вода.