Управляващите предложиха Сотир Цацаров за шеф на антикорупционната комисия

Сотир Цацаров – Главен прокурор
Снимка: prb.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат официално изтича през януари, е предложението на управляващата коалиция за председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Номинацията бе обявена на пресконференция от ръководството на групата на ГЕРБ, депутати от ВМРО и от „Атака“.

Под номинацията са се подписали депутати от ГЕРБ, Емил Димитров от „Обединени патриоти“ (той е гражданска квота от ВМРО) и четирима независими депутати от „Атака“, сред които и бившият заместник-председател на Народното събрание Явор Нотев.

На пресконференцията в парламента те заявиха, че водещ мотив за номинацията на Сотир Цацаров е бил дълбоките му юридически познания, опит и решителност, които Цацаров е демонстрирал в качеството си на главен прокурор.

Според шефа на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова за председател на КПКОНПИ трябва да бъде избран български гражданин с високи професионални и нравствени качества и най-малко 10 години юридически стаж. 

„Разговорите с г-н Цацаров съм ги водил само и единствено аз, защото трябваше да бъде човек малко или много „синя каска“, да не е обвързан с никакво партийно или политическо ръководство. В момента това, че ние сме се обединили около една кандидатура, не означава, че това е политическа кандидатура“, заяви депутатът от „Обединени патриоти“ Емил Димитров. За нас трябваше да бъде човек, който да е работил и да знае естеството на работата, допълниобясни той и обяви: „Г-н Цацаров е това, което всички останали не са“, като допълни, че той не е искал да се занимава, но го убедили и се съгласил.

Името на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ се коментираше още преди седмица, но нямаше официално потвърждение, че ще бъде номиниран за позицията. Ако бъде избран, Сотир Цацаров ще довърши мандата на Пламен Георгиев, който предсрочно подаде оставка в края на юли заради скандала с недекларираната му тераса и бе назначен за консул в Барселона. 

Засега единственият друг официално обявен кандидат за председател на КПКОНПИ е Симеон Найденов, който е с 35 години юридически стаж и е предложен от партията на Веселин Марешки – „Воля“. От останалите парламентарни сили други кандидатури все още не са издигнати. Срокът изтича утре.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам