Стотици яйца и новоизлюпени защитени корморани са унищожени край Дуранкулак

Снимки: Българско дружество за защита на птиците

Гнездата на цяла колония големи корморани край Дуранкулашкото езеро е била напълно унищожена в началото на април. Това са установили от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в района на Дуранкулашкото езеро в понеделник.

Всички дървета, където гнездяха кормораните са изсечени и подготвени за извозване, съобщават от дружеството като цитират местни хора, според които сечта е извършена в първата половина на април – в разгара на сезона, в който този вид прави гнезда и снася яйца.

От БДЗП определят ситуацията като „трагична“, тъй като в началото на март колонията е била заета от около 180 двойки големи корморани. Месец по-късно – при отрязването на дърветата, с гнездата са били унищожени стотици яйца в напреднал стадий на инкубация и дори вече излюпени малки. Този вид корморани е предмет на опазване в Дуранкулашкото езеро.

Територията, на която е била разположена колонията се намира до самия бряг на езерото и към нея има сериозни апетити за урбанизиране, посочват от дружеството за защита на птиците. Според тях, изсичането на гората е за разчистване на терен за бъдещо строителство.

От дружеството са подали сигнал до компетентните институции, като настояват извършителите да бъдат установени и наказани.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам