Университетски преподавател, бивш военен, е новият областен управител на Шумен

Новият областен управител проф. Христов /в средата/ на първия си брифинг с досегашния областен Вл. Йолов /вдясно/ и зам. областния Николай Колев.
Снимка: Диана Желязкова

Деканът на техническия факултет в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ проф. Христо Христов е назначен от служебното правителство за областен управител на Шумен.

Новият шеф на държавната администрация е офицер от резерва, преди да започне академична си кариера е работил над 20 години в армията и в МВР. Завършил е военното артилерийско училище в Шумен и висшия институт за подготовка на офицери на МВР, работил е във военното контраразузнаване и в ДАНС.

След над две десетилетия в силовите ведомства, става преподавател в Шуменския университет в сферата на националната сигурност. Сега е декан на техническия факултет и няма намерение да изоставя академичната си кариера.

При встъпването си в длъжност днес, проф. Христо Христов обяви, че си дава най-много три месеца като ръководител на областната администрация, след което се връща в университета. Професорът беше категоричен, че няма намерение да влиза в политиката, нито пък да се занимава с партийно строителство. „Нямам планове да правя политическа кариера. Аз съм академичен преподавател и след като приключи ангажимента ми като служебен областен управител, се връщам в университета. Основната ми задача е да организираме честни избори и след като бъде избрано законно правителство в страната, моят ангажимент приключва“, заяви проф. Христов

Той беше в инициативния комитет за издигането на президента Румен Радев за втори мандат и това провокира въпроси дали няма да се заеме с организиране на бъдещата „президентска“ партия, за която се коментира от месеци. На въпроса дали ще се включи в политически проект на президента, проф. Христов отговори, че това досега не е било обсъждано с него, но и не би се включил в какъвто и да е политически проект.

От днес проф. Христов е в неплатен отпуск от Шуменския университет до сформирането на редовно правителство и назначаването на следващ областен управител. „Основната ми задача е организирането на изборите и това до голяма степен е свързано с моята експертиза“, каза областният управител. Той декларира, че няма да прави кадрови промени в администрацията и ще продължи да работи с досегашния заместник-областен управител.

В Шуменския университет проф. Христов е експерт по специалността „Национална сигурност“. През май ръководеният от него факултет беше домакин на дискусионна кръгла маса за академичните партньорства в сферата на националната сигурност. Форумът беше организиран съвместно с Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), Бургаския свободен университет и Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“ към МО. Любопитна подробност е, че в срещата е участвал още един бъдещ областен управител – проф Мария Нейкова, декан на Центъра по юридически науки в БСУ и бивш областен управител на Бургас, която беше възстановена на поста от служебния кабинет

Проф. Христо Христов сменя на поста досегашния областен управител Владимир Йолов, който беше назначен през януари от правителството на Кирил Петков като представител на Продължаваме промяната. Веднага след назначението му обаче стана ясно, че заради стара присъда за шофиране с алкохол Йолов не може да получи достъп до класифицирана информация.

Повече по темата – тук

Това стана причина за напрежение в управляващата коалиция и три от партиите  – Демократична България, Има такъв народ и АБВ, поискаха оставката на Йолов. През май те излязоха с обща позиция до политическите си централи с настояване да бъде сменен областният управител на Шумен. Въпреки безспорното съдебно решение и липсата на достъп до класифицирана информация Владимир Йолов не беше сменен.

През юли, когато се разбра, че фирмата на Йолов е въртяла прекрасен бизнес с ръководената от ГЕРБ община Шумен и само  за последните 5 години самостоятелно или в съдружие е спечелила цели 10 обществени поръчки на обща стойност над 4,2 милиона лева, от Демократична България отново поискаха оставката му и поставиха това като условие за запазване на коалицията в Шумен. Правителството на Кирил Петков обаче падна, преди да успее да направи смяната.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам