Уволнен е директорът на „Паламара“, който отвори за граждани „любимата резиденция на Борисов“ и осветли неизгодни договори

Администрацията на ДЛС Паламара в центъра на Венец . Точно пред входа са залепени предизборни плакати на Илтер Бейзатов, заместник-директор на ловното стопанство.
Снимка: Диана Желязкова

Новият директор на държавното ловно стопанство Паламара Гюнай Кадиров, който през септември отвори любимата резиденция на Борисов за „простосмъртни“, е освободен от длъжност. Изненадващото му уволнение идва само три месеца, след като той пое стопанството и за това кратко време се опита за осветли неизгодните договори и спорните назначения в „Паламара“, чийно неофициален домакин досега беше небезизвестният бизнесмен Бейзат Яхя, един от най-силните – и икономически, и политически, хора в Делиормана.

Дългогодишен лидер на ДПС във Венец,няколко мандата председател на общинския съвет,

личен приятел на бившия шеф на Лукойл Велентин Златев и на Бойко Борисов,

които посрещаше в Паламара, от 2018 г. Бейзат Яхя мигрира в ГЕРБ, а тази година синът му Илтер Бейзатов беше поставен на второ място в депутатската листа на ГЕРБ в Шумен и стана народен представител през изминалите два кратки парламента. Сега сценарият се играе за трети път – Илтер Бейзатов отново е на второ място в листата и вероятно пак ще бъде депутат, тъй като водачът Красимир Вълчев вече два пъти влиза в НС от друг регион и така дава път към парламента на следващяи в бюлетината.

Самият Бейзат Яхя 10 години беше председател на борда на Североизточното държавно горско предприятие, а през април тази година бившата министърка на земеделието Десислава Танева /ГЕРБ/ го назначи за нов 5-годишен мандат. В началото на юни обаче Яхя беше уволнен със заповед на служебния министър на земеделието Христо Бозуков. Но

влиянието на Яхя в ловното стопанство остана,

тъй като повечето хора там са назначавани от него.

Новият директор на Паламара се опита да промени нещата и през септември отвори любимата резиденция на Борисов за граждани, а през октомври изнесе данни за фрапиращо неизгодни договори на ловното стопанство, които бяха изпратени в прокуратурата. Затова увоолнението му предизвика много въпроси. „Казаха ми, че съм се сближил с Бейзат /Яхя/ и затова ме махат. Което категорично не е вярно. Напротив, опитах се да извадя на бял свят всички нарушения, но явно ставам неудобен“, заяви Кадиров.

Фактите потвърждават думите му. През октомври той подаде информация за

неизгодния договор за наем,

сключен преди 2 години между ловното стопанство и частната фирма „Б НАС“ ЕООД. Администрацията на „Паламара“ е настанена под наем в сграда в центъра на Венец, но се оказа, че наемът е два-три пъти по-висок от пазарните цени. „Справедливият пазарен наем на административни/офис помещения варира между 2 и 3 лева за квадратен метър, а договорът е сключен за 5,80 лева на метър без ДДС“, обявиха от СИДП след проверка на случая. Има и още смущаващи клаузи – ловното стопанство няма право да прекрати договора за наем, освен ако не заплати неустойка в размер на дължимите месечни наеми до изтичане на срока на договора на 1.05.2033 г. Това на практика означава, че „Паламара“ не може да прекрати неизгодния договор, защото ще има изключително големи финансови вреди. Случаят е внесен в прокуратурата.

Месец преди да бъде освободен от длъжност, Гюнай Кадиров предприема

още по-директна стъпка срещу фамилията на Бейзат Яхя.

И се опитва да уволни сина на Яхя, Илтер Бейзатов, който от години получава заплата като заместник-директор на Паламара. „Знам, че от 5-6 години е заместник-директор на стопанството, назначен е на трудов договор, но не съм го виждал нито един ден на работа. През септември му пуснах предизвестие за освобождаване, но така и не успяхме да му го връчим, защото той беше в неплатен отпуск, а сега излезе в отпуск за предизборната кампания“, обяснява Кадиров.

Предизвестието и заповедта за освобождаването на Илтер Бейзатов от работа си стоят в деловодството на Паламара. Това стана ясно при посещението в ловното стопанство на съпредседателя на Зелените Владислав Панев, който само преди два месеца се радваше, че Паламара вече е свободна за граждани. През септември Панев и изпълнителният директор на Агенцията по горите Александър Дунчев бяха на проверка в държавното стопанство и установиха

редица неизгодни договори, сключени от бившето ръководство.

„Стопанството има договор за съвместна дейност с фирмата на Валентин Златев, но като гледаме документите, установяваме, че държавата инвестира 80 % от средствата, а частната фирма – само 20 %. Въпреки това, именно частната фирма с нейните 20 % е управлявала Паламара“, коментира след проверката Владислав Панев.

Днес стопанството отново е затворено. Вместо да уволни Илтер Бейзатов, самият Кадиров е освободен от длъжност на 28 октомври, месец, след като е пуснал предизвестние на Бейзатов. В момента Паламара се ръководи от временно изпълняващ длъжността – досегашната заместник-директорка Рина Димитрова, назначена в администрацията през 2018 г.

Справка в деловодството показа, че синът на Бейзат Яхя, Илтер Бейзатов е била назначен като заместник-директор в Паламара още през далечната 2005 г. Заемал е длъжността временно, след това е бил преназначен като лесничей. От 2016 г. отново е назначен за заместник-директор на ловното стопанство, макар че по това време баща му е председател на борда на СИДП. На въпрос

дали това назначение не е конфликт на интереси,

от стопанството заявиха, че за това си има специален орган, който явно не е сезиран или не е проверявал случая.

Досегашният директор Гюнай Кадиров е подал и друг сериозен сигнал за нарушения на предишното ръководство – той е сезирал Икономическа полиция за огромните разходи на гориво в стопанството. „Когато встъпих в длъжност, месечните разходи на гориво стигаха до 50 000 лв. Само за два месеца ги намалих до 8-10 000 лв. Поисках полицията да направи проверка за изминалите две години“, заяви Кадиров.

Той обаче си замина, а Бейзат Яхя остава в Паламара. Яхя има кабинет в самата администрация на „Паламара“ и бившите му подчинени имали навика да правят „оперативка“ първо с него, и едва после да отиват на оперативка при началника си. „Този кабинет е на фирма „Тера тур“ /фирмата на В. Златев, б.р./, а г-н Яхя го ползва като представител на фирмата“, каза Рина Димитрова.

„Борисов, Златев, Бейзат, Илтер… Еманация на феодалния строй на ГЕРБ. Него трябва да разбием, за да има просперитет за Шуменско и съседните региони“, написа Владо Панев във Фейсбук след посещението си в Паламара.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам