Уволненият началник на „Капитан Андреево“ беше възстановен на работа

Бившият главен митнически инспектор на ГКПП „Капитан Андреево“ Тодор Караиванов е бил уволнен неправомерно. Това реши Хасковският Административен съд. Според решението му, заповедта за освобождаване на Караиванов се позовава на противоконституционен законов акт, приет от Народното събрание.

Решението на съдия Росица Чиркалева се позовава на становище на Конституционния съд, който е тълкувал законодателна промяна, влязла в сила 1 януари 2019 г. В нея се прави изменение на Закона за митниците, който се изразява в създаване на текст, според който митнически служители могат да бъдат само лица, които не са привлечени като обвиняеми и не са подсъдими за умишлено престъпление от общ характер.

В същото време Караиванов е подсъдим по обвинение за извършване на престъпление от общ характер, а приетата междувременно проомяната в закона вече не му дава право да изпълнява задълженията си.

Седем дни след влизане в сила на поправката в закона, Караиванов е уволнен, считано от 8 януари 2019г. Посочената причина за прекратяването на трудовия му договор е „обективна невъзможност държавният служител да изпълнява задълженията си“.

През това време Измененията в Закона за митниците са атакувани в Конституционния съд и със свое Решение от 19 септември 2019 г. ги определя за противокотституционни.

Държавна агенция „Митници“ не се съобразяват с това становище и не възстановява Караиванов, а той завежда жалба в съда.

Решението на Хасковския съд може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14 дневен срок.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам