BG | EN

Дисциплинарното уволнение на лидера в протестите на медицинските сестри води до нови протести

Мая Илиева отговаря на въпроси на Нова ТВ
Снимка: скрийншот НОВА ТВ

Уволнението на медицинската сестра Мая Илиева – един от основните организатори и говорител на протестите на медицинските сестри в страната, предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи и предложения за протести в защита на Илиева, с искане на оставките на здравния министър, съсловните и синдикалните лидери.

Днес колеги на Мая Илиева, която бе уволнена дисциплинарно в събота от ръководството на болница „Токуда“  в София, отидоха на работа с протестни лентички и се снимаха с тях пред работните си места в нейна подкрепа. За 8 август от 10 ч., е насрочен и протест пред „Токуда“.

Мнения в подкрепа на медицинската сестра, която се превърна в един от основните говорители на протестите на здравните работници напоследък, заливат социалните мрежи от събота вечер насам.

Илиева се закани да си търси правата по съдебен път срещу уволнението. Обвини и ръководството на болницата за разправа, и лично председателя на медицинския синдикат на КНСБ и вицепрезидент на КНСБ Иван Кокалов, че е свалил защитата й като синдикален лидер в „Токуда“ и така е допуснал уволнението. Коментира, че лично Кокалов й е казал „да си затваря голямата уста“, защото лично ще се погрижи да не работи повече в „Токуда“. В неделя Мая Илиева съобщи за уволнението си в профила си в социалната мрежа Фейсбук така: „От днес съм вече безработна медицинска сестра. Вчера, събота, в 18:30 ч. ме уволниха дисциплинарно. Защо? Защото, вместо да се решават проблеми в тази болница, те решават да се отърват от неудобната – от оная „лудата“, дето си позволява да им нарушава спокойствието, като им предизвиква проверки от страна на различни институции и си позволява да изисква от работодателя да спазва българските закони“.

Илиева отбелязва, че е председател на синдиката на КНСБ в „Токуда“ и по закон се ползва с имунитет срещу уволнение. Но без някой да я потърси за коментар или реакция, за обяснение, тази защита е била свалена от синдиката.

Днес, в своя позиция, от болницата заявиха, че наложеното дисциплинарно наказание на Мая Илиева е „мотивирано от нейни конкретни действия и бездействия при и по повод изпълнение на непосредствените ѝ професионални задължения“. Посочват, че повод за налагане на дисциплинарното наказание на Илиева са конкретни факти и обстоятелства, които са категорично установени и за които има писмени и други доказателства и свидетелски данни. Без да дават повече подробности отричат отстраняването ѝ да е заради синдикалната дейност на Илиева.

Иван Кокалов от КНСБ е коментирал пред „Дневник“, че обмисля да заведе лично дело срещу Илиева във връзка с нейните твърдения, че я е заплашвал с уволнение.

„Неудобна съм за КНСБ, защото си позволих да направя петиция, с която да искам оставката на д-р Кокалов заради непристойното му поведение и за абдикиране от синдикалните му задължения“, смята Мая Илиева.

В изявление пред медии днес медицинската сестра обяснява, че от болницата от години се опитват да я уволнят. И е неудобна, защото като синдикален лидер си защитава правата, предизвиква проверки и е била наказвана многократно и от предишното ръководство на болницата. Сигналите и проверките са били от Националната агенция за приходите и от Инспекцията по труда – за нарушаване на трудовото законодателство.

Омбудсманът Мая Манолова, която подкрепяше протеста на медицинските сестри, коментира в профила си във „Фейсбук“, че и като човек, и като приятел, и като омбудсман не може да приеме „абсолютно съчинените, съшити с бели конци, мотиви, с които това е направено“. „На всеки е ясно, че става въпрос за грозна саморазправа с Мая. Това е и недвусмислен знак и опит за сплашване и саморазправа към всички, които дръзват да отстояват правата си. Ще продължа с всички законни средства да подкрепям както Мая, така и колегите ѝ в абсолютно справедливите им искания“, пише омбудсманът.


Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините