Увеличение на данъци и такси предстои в повечето общини на Хасковска област

Илюстративна снимка: pixabay.com

Предколедно увеличение на местни такси и данъци очаква жителите на повечето общини в Хасковска област. След като това се случи в най-голямата община – Хасково, данъкоплатците в още пет общини ще се наложи да плащат повече за попълването на местния бюджет. Това ще се случи в общините Харманли, Симеоновград, Тополовград, Димитровград, Любимец, Свиленград. Увеличението е от 15 до 100 процента в различните общини, за различните такси.

Всички кметове се позовават на увеличението на такса „смет“ заради отчисленията според Закона за управление на отпадъците, които се дължат за всеки тон депонирана смет в депата. За 2020 г. размерът е  95 лв. на тон, спрямо 57 лв. за 2019-та и 45 лв. – за 2018-та година.

В Харманли за 2020 година е предвидено сметката на общинско предприятие „Чистота“ да е 1, 8 млн. лева. За това са необходими още 470 хил. лв., които трябва да бъдат събрани допълнително. От общината предлагат „с цел плавно и приемливо за населението и фирмите на актуализираната такса „битови отпадъци“, увеличението да бъде споделено по равно.“ От собствените приходи на бюджета на общината ще се осигурят 235 хил. лв, а останалите 235 хил. ще бъдат събрани от данъкоплатците.

Зам.-ĸмeтът на Свиленград Mapия Kocтaдинoвa съобщи, че дaнъĸът въpxy нeдвижими имoти зa жилищнитe имoти ще ce yвeличи c 20 %. Тук дaнъĸът нa пpeвoзнитe cpeдcтвa – лeĸи aвтoмoбили и тoвapни дo 12 тoнa, се вдига c 20%, a тaĸca „битoви oтпaдъци“ – c 15 %. Kocтaдинoвa уточни, че таксата за битoви oтпaдъци зa дoмaĸинcтвaтa e тoлĸoвa ниcĸa, чe пo-ниĸaĸъв нaчин нe пoĸpивa paзxoдитe пo тяx, ocoбeнo в eтaжнaтa coбcтвeнocт и ceлaтa.

Увеличение на такси и данъци в граничния град имаше и преди година. Тогава съветниците решиха  налогът за жилищните имоти на физическите лица и предприятия за 2019 г. да е 1,5 на хиляда. През 2018 година промилите бяха: 1 за физически лица и 1,5 – за юридически лица.

Предстои увеличение на такса „смет “ с 2 промила и данък „сгради“ в Тополовград. Подготвено е предложение за това и предстои да бъде внесено за гласуване в Общински съвет.

В Любимец се очаква Общинският съвет също да повиши размера на таксата „смет“. В докладната е записано „предвид увеличението на отчисленията по ЗУО, се предлага увеличение на таксата с 1,00 промил или таксата за поддържане, експлоатация, закриване и мониторинг на депа за битови отпадъци да стане 2 промила.“

Освен налогът засметосъбиране, тук се вдигат и административни такси, свързани с търговия. Например, таксата за ползване на тротоари, площади и терени с друго предназначение от 0,50 лв. на кв.м. на ден, сега става 1 лев. За ползване на места за търговия става 4.00 лв. на ден. За сравнение, през 2019 г. бе двойно по-ниска.

Увеличени са и таксите за  издаване на скици  за недвижим имоти. 

В Димитровград от общинската администрация предлагат увеличение на такса „смет“ с 1 промил за града и с 1.3 промила за селата. Така таксата в града ще стане 5.5 промила, за селата от първа група 6.8 промила, а за тези от втора група – 5.8 промила. За нежилищните имоти таксата се увеличава от 8 на 9 промила.

В Симеоновград увеличението е с 1 промил. Така такса за „битови отпадъци“  на населението и за жилища на фирми за 2020 година на база данъчната оценка на имотите, ще е 5,2 промила.

Преди десетина дни стана ясно, че от следващата година такса смет в община Хасково ще се повиши средно с 16,7 процента.

Само преди месец темата за увеличение на данъци и такси бе табу и всеки кандидат за кмет я избягваше. Всички знаеха, че това предстои, но не коментираха. Обещаваха асфалт, нови улици. На въпроса защо не са обяснили на избирателите, че по-добър живот може да има само ако се плащат по-високи данъци и такси, избраните вече кметове отговарят, че не са поемали ангажимент да не увеличават налозите.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам