BG | EN

Увеличение на данъците е сред първите предложения за новия мандат на кмета на Велинград

Кметът на Велинград Костадин Коев(на трибуната) при тържественото му встъпване в новия мандат на 13 ноември
Снимка: Община Велинград

Община Велинград обяви на официалния си сайт предложение за изменение на Наредбата за определяне размера на местните данъци. Предложението е подписано от кмета Костадин Коев и е сред първите управленски решения в неговия трети пореден мандат, информира регионалното издание „Темпо„.

С проекта се предлага увеличаване на размера на данъка върху недвижимите имоти на граждани и фирми от 1.625 промила до 2.44 промила.

От общинската администрация са посочили пример, че за имот с данъчна оценка от 40 193 лева във Велинград към момента данъкът е 65 лева, а след предлаганото увеличението ще стане 98 лева. В този случай гражданинът или фирмата ще плати около 33 лева годишно повече.

За имот на Юндола с данъчна оценка 19 500 лева в момента данъкът е 31 лева, а ще стане 47 лева – с 16 лева годишно повече. За селата увеличението ще е между 1.50 и 3.50 лева годишно.

За нежилищните имоти на фирми се предлага действащата ставка от 2 промила да бъде увеличена до 2.44 на хиляда.

Посочен е пример: за нежилищен фирмен имот с данъчна оценка 1 232 632 лева сега данъкът е 2465 лева, а след увеличението ще стане 3007 лева или с 542 лева повече. За нежилищен имот на фирма в Драгиново с оценка 60 976 лева данъкът от 121 лева сега става 148 лева или с 27 лева повече.

Другото предложение е ставките на туристическия данък да бъдат увеличени е с 25%, като за основна цел е посочено осигуряване на допълнителни средства за подобряване на туристическата инфраструктура в общината. 

Увеличението за различните категории хотели варира от 19 стотинки до 46 стотинки за нощувка.

Предлага се и нова категория: „Регистрирани обекти клас „В“, която включва туристическите обекти „стаи за гости“ и „апартаменти за гости“. Предложението е те да заплащат туристически данък в размер на 0,94 лв за нощувка.

Общината е определила и срок за предложения и становища от граждани и организации, който е 20 декември 2023 г.

Според Закона за нормативните актове срокът за обществени консултации е не по-кратък от 30 дни – условие, което в случая не е изпълнено, тъй като проектът е обявен на 24 ноември, посочват от велинградското издание.

Общината изтъква, че по-краткият срок от 27 дни е заради „изключителен случай: кметът е встъпил в длъжност на 13 ноември, а заседанието на Консултативният съвет по туризъм е било отложено от 15 за 21 ноември (съветът трябва да даде становище по предложението за туристическия данък).

В България, обаче, има редица примери на оспорени в съда и паднали решения за увеличение на общински данъци точно заради неспазени от общинската администрация срокове.

Крайното решение по предложеното увеличение е на новосформирания Общински съвет.

Решението трябва да бъде гласувано до края на 2023 г., за да може новите данъчни ставки да действат от 2024 г.

Успоредно с това се очаква информация дали Народното събрание ще одобри предложението за увеличение на данъчните оценки на жилищните и нежилищните недвижими имоти. Ако и данъчните оценки се вдигнат, общините ще си гарантират по-големи приходи, но гражданите ще трябва да плащат много по-високи данъци.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините