BG | EN

Историята на...

Тя доказа, че „направено в България“ = качество

Геновева Христова
Снимка: Добрин Кашавелов

Мисията на Геновева Христова е да доказва. Тя доказа, че едно българско момиче може да стигне далеч в спорта. Че може да опита пак, когато първоначалният ѝ план се провали. Че момиче от беден варненски квартал може да стане изпълнителен директор на компания с клиенти в цял свят. Че предприемачеството не е само за момчета. Че една жена може да се справи блестящо в мъжка индустрия. Че „Произведено в България“ може да бъде търсена марка.

Геновева никога не се е съмнявала, че ще успее. Амбициозна и целеустремена, тя е постигнала много неща от списъка си: Тя е двукратна републиканска шампионка в спринта сред девойките. Записва се в спортната гимназия във Варна, защото вижда бъдещето си в спорта, но зората на 90-те години не са добро време да си каквото и да било в България, камо ли млада жена със спортни амбиции. Следва радикална промяна на курса. Спортното наследство обаче е изключително полезно и в следващата фаза на живота ѝ – хъсът за успех и способността да работи с различни хора, както и бакалавърската степен по международни отношения и познания по няколко езика, я подготвят за предизвикателството да консултира български компании, които търсят развитие на чуждестранни пазари или предприсъединително финансиране от ЕС в началото на новото хилядолетие.

По това време среща бъдещия си бизнес партньор и близка приятелка Анелия Касабова, с която създава Лигна Груп (Ligna Group). Първоначално работят заедно в Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост; Анелия е маркетингов мениджър на камарата, а Геновева нейният изпълнителен директор. Работата им включва представяне на български мебелисти на европейски изложения с надеждата да привлекат потенциални клиенти. По онова време това означава да качат 40 – 50 души в един автобус, да пропътуват 3 – 4 хиляди километра до града, в който се провежда поредното изложение, да помагат на производителите с направата на щандове и с презентацията на работата им, както и да съдействат за осъществяването на контакти с други производители и потенциални клиенти. Ограничените капацитети на производителите и етикетът „Произведено в България“ обаче не са в тяхна полза и българските групи обикновено се връщат вкъщи с празни ръце.

Опитът на Геновева да докаже, че българите не се отказват толкова лесно, променя живота ѝ коренно и изпраща Лигна по пътя към успеха. Българската група, която Геновева и Анелия придружават до Международното изложение за мебели и интериори в Кьолн през 2005 г., пристига в хотела си късно вечерта. Всички са изтощени след тридесетчасовото пътуване с автобус от София. За капак се оказва, че резервацията им е дублирана и хотелът вече е пълен. Изпращат ги в друг, по-нисък клас хотел на 50 км от Кьолн.

Геновева е решена да не остави нещата така. Също така вярва, че клиентите ѝ заслужават нещо по-добро от бутилките евтино шампанско, които получават като компенсация от мениджмънта на хотела. Тя пише оплакване до централата на В&В (B&B Hotels е голяма хотелска верига, базирана във Франция, с клонове в цяла Европа), но не очаква отговор. Отговор обаче идва. И не само: разследване на B&B разкрива двойно счетоводство и други незаконни практики от управителя на хотела в Кьолн, който е уволнен. Новият мениджър, с който Геновева и Анелия се запознават при следващото си пътуване дотам през 2006 г., не само третира българската група много по-професионално, но и им казва, че B&B реконструира два от хотелите си в Германия, във Франкфурт и в Мюнхен, и ги насърчава да подадат оферта.

За Геновева е ясно, че техният момент е дошъл. Подаването на оферта в този случай означава да се създаде дизайн на стая, да се произведат мебелите и да се построи мостра на стаята на място. Изправят се срещу установени конкуренти от Полша и Германия. Освен това, Лигна няма собствено производство, така че намирането на подходящите производители на мебели е от решаващо значение. Повечето мебелисти, с които се свързват обаче, веднага им отказват с обосновката, че никой няма дори да обърне внимание на българска оферта, поради което нямат намерение да рискуват парите и времето си. Все пак, петима производители се съгласяват да ги подкрепят. Следват няколко натоварени седмици, през които се създават дизайни за оптимизиране на пространството, правят се маси, легла и гардероби и всичко това се сглобява на място в Германия. Стаята на Геновева и Анелия печели и скоро двете, с разтуптени сърца и треперещи ръце, подписват първия си шестцифрен договор. 

Днес ако сте отседнали в хотел Marriott в Лондон, ще спите на българско легло и ще пиете кафе на маса, направена от един от доставчиците на Лигна в Русе, Силистра, Добрич, Банско, Благоевград, Ловеч и Троян. Портфолиото на Лигна включва 160 хотела в цяла Европа, като водещи хотелски вериги като Marriott, Ritz, Accor и Hilton са поверили мебелирането на стаите си на българската компания. Шоурумите на „Тойота“ и „Ситроен“ във Франция също са обзаведени с български мебели. И ако сте във Франция и искате да изпратите писмо по традиционния начин – по пощата, ще лепите марките си на плотове с етикет Made in Bulgaria.

Лигна работи с 30 доставчици в цяла България (петимата производители, които работят с тях от самото начало, са със статут на предпочитани партньори) и осигурява постоянна заетост на най-малко 2 500 души в региони, където трудно се намира работа. „Веднъж един работник в Русе ни каза: „Благодарение на вас мога да се прибера вкъщи и да кажа на децата си, че баща им прави мебели за Тойота.“ Това ме кара да се чувствам горда от това, което правим“, казва Геновева.
Компанията е във възход. Освен че непрекъснато се стремят да разширят портфолиото си от клиенти и продукти, Геновева и Анелия наскоро добавиха и дизайнерски отдел към компанията, а скоро след това техен дизайн – Winebox by Ligna, бе купен от италианска компания. „Продажбата на Winebox в столицата на световния дизайн надмина най-смелите ни очаквания“, споделя Геновева.

Успехи като тези само подклаждат амбициите на Геновева. (Тя признава, че всъщност има достатъчно планове и идеи за няколко живота и че от време на време се налага нейната бизнес партньорка Анелия да я вразумява.) Един от проектите, по които работят, е Ligna Creative Space – който Геновева се надява да се превърне в дом на творческата индустрия в София и да стимулира партньорството между бизнесите в бранша. По-важната ѝ цел обаче е да докаже, че в страната има възможности за реализация, но само ако българите преодолеят индивидуализма си и започнат да работят заедно.

„Наистина вярвам в това, което е написано над входа на българския парламент – „Съединението прави силата“. Най-добрата рецепта за успех е да се научим да работим заедно“, казва Геновева.

Един от личните проекти на Геновева е свързан с женския футбол. С подкрепата си за Женски футболен клуб „Варна“ се надява да окуражи повече момичета да се занимават с този спорт и да докажат, че и те могат да се отличат в „красивата игра“. Геновева също описва себе си като „вдъхновен музикален продуцент“, тъй като лично подпомага кариерата на талантлива певица от стария си квартал във Варна.

Ако съдим по досегашния ѝ успех с доказването, женският футбол в България има блестящи перспективи.

––

Геновева Христова беше един от говорителите на събитието в Сиатъл през март 2019 г. – част от инициативата RE:TURN. Геновева сподели с публиката историята на професионалния си път и плановете си за бъдещето. „България е чудесно място за живеене. Просто трябва да си повярваме“, категорична е тя.

Текстът е част от редакционното съдържание на месечния бюлетин на Фондация „Америка за България“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Историята на...

Още от „Историята на...“