BG | EN

Тютюнопроизводители заплашват с безсрочни протести заради поискан данък върху държавните помощи

Снимката е илюстративна.
Снимка: pixaby.com

Тютюнопроизводители заплашват с безсрочни протести заради решението на държавата да наложи корпоративен данък върху националните доплащания, получени миналата година, съобщи БНР.

Малка група тютюнопроизводители от сдружение „ Басма“ се събрали днес на площада в град Хаджидимово, за да заяват, че няма да се огънат под натиска на репресивната държавна машина. Те обяснили, че втора седмица са подложени на тормоз с писма и обаждания от служители на Националната агенция по приходите (НАП).

„Тези средства, ние ги получаваме от 2011 година. И сега – 2018 година, получаваме писма и телефонни обаждания, че дължим корпоративния данък 10% от миналата година“, заявили протестиращите, цитирани от БНР.

Председателят на тютюневото сдружение „Басма“ Иван Сабахлъков е бил категоричен, че исканият корпоративен данък върху доплащанията за референтен период не се дължи. Според него, през 2014 г. е било взето решение, че данъците върху тези помощи или т.нар. субсидии, са освободени от корпоративния 10-процентов данък. В думите си пред медията, Сабахлъков сравнил получаваните от тютюнопроизводителите пари с партийните субсидии, като заявил: „Политическите партии дали плащат 10-процентен данък върху субсидията, която взимат от всички нас? Казвам го, че този път продължителността на протестите са с безкраен срок.“

Производителите заплашват с масово отказване от гледането на тютюн от следващата година, ако данъкът не бъде отменен, допълва по темата БНТ.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините