Тютюневият град в Пловдив става част от Европейския път на индустриалното наследство

Снимка: podtepeto.com

Ансамбълът от Тютюневи складове в Пловдив, построени 20-те години на миналия век, става част от Европейския път на индустриалното наследство /European Route of Industrial Heritage/.

Тютюневият град се нарежда до обекти като „Стоманеното сърце“ на Острава, Чехия, „Металният град“ Грефенхайникен, Германия и Музея на желязната и стоманена промишленост и минното дело в Кастилия и Леон – Саберо, Испания, посочва пловдивското регионално издание „Под тепето“.

Инициативата за Европейски път на индустриалното наследство стартира през 1999 година и в момента е най-голямата дигитална информационна платформа, посветена на индустриалното наследство в Европа. Подкрепена от Европейския съюз, Европейската комисия и „Творческа Европа“, в мрежата са включени повече от 1600 места от 47 държави, които представят маршрути до индустриални сгради и музеи, посветени на промишлеността от миналия век.

Тютюневият град е представен като проект част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, който чрез мулти-жанрови артистични действия, инсталации, изложби и изследвания цели да обърне вниманието и предизвика интереса към тази специфична градска зона. Европейският път на индустриалното наследство насочва посетителя из онези обекти на континента, които, макар и сменили функционалната си принадлежност, сега са притегателни туристически дестинации. В дигиталната платформа Тютюневият град е показан с кадри от провелите се в края на миналата година Градски игри, които показват и мястото като подходящо за творчество и забавление.

С включването на Тютюневия град в Европейския път на индустриалното наследство фондация „Пловдив 2019“ реализира идеите от платформата ТРАНСФОРМИРАНЕ в клъстера „Градски мечти“ за оживяване на пространствата, допълва изданието.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам