BG | EN

Държавата и местната власт търсят социални жилища за ромите от Войводиново, останали без дом

Снимка: „Под тепето“

Държавата и местната власт трябва да намерят социални жилища за близо 50 души, обитавали незаконните постройки в ромската махала на пловдивското село Войводиново. Това съобщи регионалното издание „Под тепето“ след днешната среща на всички заинтересовани страни, организирана от кмета на Община Марица Димитър Иванов.

Постигнахме консенсус, поисках помощ от държавата и я получих, е заявил
кметът на Община Марица Димитър Иванов след срещата си с представители на инициативния комитет на жители на село Войводиново, които са против там да живеят роми, представители на ромската общност от селото, на областната управа и местната власт.

Иванов пояснил още, че предстои среща и с областния управител на Пловдив Здравко Димитров, на която ще се търсят социални жилища за ромите с незаконни къщи. По думите му, цитирани от „Под тепето“, Община Марица не разполага с такива жилища.

„Става въпрос за около 50 човека, които са регистрирани там. Жилищата на горещия терен са с изпочупени прозорци врати, нямат ток и вода, а не е редно да ги оставим на улицата. Ще бъдат настанени,“ заявил Димитър Иванов, като пояснил: „На ул. „Победа“ в селото има регистрирани около 50 човека. Останалите имат регистрация в други домове в село Войводиново. Там е вече частен случай. Все още издирваме някои лица ще се извърши проверка с органите на МВР колко от тях пребивават в тези домове“.

Според информацията на кмета, тези хора са работили на различни места. Част от тях вече са си наели квартири и разполагат с пари. Като доказателство за това той посочил, че при огледите в незаконните опасни постройки е било открито доста скъпо оборудване.

До сега той не бил потърсен от кмета на селото, нито от жители на махалата за осигуряване на социални жилища. Който желае е добре дошъл да си пусне молба за социално жилище, обявил пред изданието кметът на Община Марица. Според него, настаняването на ромите в социални жилища ще успокои напрежението в селото.

Присъстващите на срещата роми не са останали доволни от решението, тъй като искат да се върнат в домовете си във Войводиново, се разбира още от публикацията. „Под тепето“ цитира Недко Асенов от фондация „Рома“, който очаква спешната намеса на държавата, за да бъде разрешен проблема с жилищата на ромите, останали без дом.

По информация на „Под тепето“, до момента са съборени 19 опасни постройки в ромската махала на село Войводиново, за други 17 са издадени заповеди, като 15 от тях се обжалват в съда.
Решение на съда се очаква през март и чак тогава евентуално може да продължи събарянето на постройки в ромската махала, допълва по темата Дневник.

По време на днешната среща жителите на селото са потвърдили позицията си, че ромите не могат да се върнат в селото, защото имотите им са незаконни.

Конкретният повод за екскалация на напрежението на 6 януари т.г. беше побоят над командоса Валентин Димов заради направена забележка на пътя. Случаят засили напрежението между българи и роми в селото, стигна се и до намесата на местната власт и събаряне на незаконни постройки. През последните дни напрежението във Войводиново ескалира отново, след като в събота няколко ромски семейства се опитаха да се върнат в домовете си. Това провокира недоволството на жителите на селото, които са категорични, че няма да допуснат мургавите си съселяни да се върнат обратно и се наложи спешната намеса на полицията и жандармерията, припомня „Под тепето“.

След конфликта в селото обитателите на опасните незаконни постройки са били настанени временно в Столипиново при роднини, е станало ясно още на днешната среща в Община Марица.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините