BG | EN

Протести спряха търга за продажба на военен имот край Созопол

Имотът в местността Герени край Созопол
е само на стотина метра от дюните и плажа.
Снимка: АГКК

Министерството на отбраната е спряло процедурата за продажба на военни имоти с отпаднало предназначение в местността Герени край Созопол.

Тръжната процедура за продажба на поземления имот с площ 19,847 дка, който се намира на стотина метра от пясъчни дюни и плаж е прекратена с решение на министър Красимир Каракачанов след приключилата проверка, разпоредена пак от него. По банков път ще бъдат възстановени сумите з купени тръжни книжа и внесените депозити за участие в търга, сойбщават от ведомството.

Преди дни министерството обяви за продажба на търг атрактивни имоти, сред които и съседен парцел зад централния плаж на къмпинг „Градина“. Имотите на площ около 200 декара край нос Червенка още не са обявени за продажба, но са включени в списъка с парцели с отпаднала необходимост за министерството, но и тяхната продажба предстои.

Решението на министерството идва и след протести и недоволство срещу обявената продажба на военните имоти в Черноморец и Поморие. Пред Би Ти Ви собственици твърдят, че някои от имотите на министерството се намират върху техни терени, които трябва да им бъдат реституирани.

От Министерството на отбраната информираха, че за продажбата на казармите в Червенка и Аклади, които също са с отпаднала необходимост за българската армия тръжна процедура все още не е насрочена. Те са включени само в предварителния списък на имоти с отпаднала необходимост, предвидени за осъществяване на разпоредителни действия през 2019 г. От ведомството заявиха, че ще се съобразят с претенциите на собственици, ако те докажат с документи, че са притгежавали земи, попаднали по-къстно в бившето военно поделение. Тази процездура обаче ще трябва да мине през съда.

За последен път Министерството на отбраната е продавало имоти по Черноморието през 2017 г. Най-голямата сделка тогава беше за бившето военно поделение в Несебър с площ 96.2 дка. То беше продадено за над 5 млн. лв. или по 52.41 лв. на кв. м. за земята, без да се броят 14 сгради с обща застроена площ от 1354 кв.м.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините