„Турските гласове при турския кандидат“ – как Ердоган помогна на ДПС

„Амбициозен турски кандидат за първи път на българските избори. Много е важно да гласуват поне 350 хил. избиратели. Дори един глас е много важен!“ С такива заглавия проправителствени турски вестници агитираха в полза на Мустафа Карадайъ.
Снимка: „За истината“

„Всички медии в Турция тръбяха: „Турските гласове трябва да отидат за турския кандидат“. И това проработи“, коментира журналистът Мехмед Юмер.

Използването на етническата карта и помощта от турския президент Реджеп Ердоган, който впрегна изселнически организации, вестници и телевизии, помогнаха на ДПС да компенсира отлива на гласове за партията в България, твърди Юмер.

Така той обяснява мобилизирането на

огромната подкрепа за ДПС в Турция.

На 14 ноември движението получи близо 83 000 гласа от чужбина, от които 80 000 дойдоха от Турция. „Това са три пъти повече гласове от април, когато ДПС имаше 23 000 гласа на изборите, и най-високият резултат в Турция от 2009 г. насам“, посочва Юмер, като определя случилото се като феномен.

Според него, издигането на кандидатурата на Мустафа Карадайъ за президент е целенасочен ход, който търси точно този ефект: да съживи етническата карта. „Защото избирателите на ДПС вече се отдръпват. На последните избори се видя, че електоратът на ДПС не излиза да гласува, а някои дори гласуваха за други партии. Тези разколебани избиратели трябваше да се мобилизират и

най-печеливша се оказа етническата карта“,

коментира Мехмед Юмер.

Журналистът обясни, че досега ДПС винаги е успявало да си върне избирателите, като използва отцепниците от партията. „И Касим Дал, и Лютви Местан бяха удобни мишени, върху които ДПС стоварваше гнева си и мобилизираше хората си, защото те не обичат предателите. Но сега нямаше отцепническа партия и липсваше удобна мишена. Затова през юли отидоха и се сдобриха с турския президент, който се отказа, поне на този етап, от амбицията да подкрепя клонингите на ДПС и даде рамо на самото ДПС“, коментира журналистът.

След това дойде

репликата на Карадайъ за прародината

и последвалият диалог между него и президента Румен Радев. „Това изкара на сцената удобната мишена – мишена стана президентът Радев. А в риториката на ДПС последва едно втвърдяване, не искам да казвам освирепяване. Г-н Карадайъ направо си късаше гласните струни, когато произнасяше името на президента“, заяви Мехмед Юмер. След което ДПС атакува избирателите си с посланията, че едва ли не в България е застрашен българският етнически модел и ДПС е единственият гарант за защита на технита права, затова трябва да се гласува за тази партия.

„И това успя да мобилизира изселниците в Турция, което за мен е феномен след толкова години. Заложиха на етническата карта и това сработи. Освен това от сутрин до вечер по всички медии изселническите организации издигнаха лозунга: Гласовете на турците трябва да отидат за турския кандидат! И този номер мина сред изселниците. Говорих с мои познати в Турция, толкова ги бяха надъхали, че

те вярваха, че турчин ще стане президент на България.

Обяснявах им, че техните гласове пак ще обслужват елита на ДПС и изобщо няма да има полза за баба Фатме от село Жилино. Отговаряха ми чистосърдечно, че не се интересуват много от политика и са гласували за този кандидат, който им посочат изселническите организации и турските медии.

За да посочи ефектът от използването на етническата карта, журналистът припомня гласовете за ДПС от Турция през лятото. „Тогава, след разговора с Ердоган, казаха, че очакват 50 000 гласа от Турция. Но не дойдоха и 30 хиляди. А сега – феномен. Над 80 000 гласа, само заради етническата идентичност. Тя изигра огромна роля сред изселниците“, коментира Мехмед Юмер.

Според него, обаче,

стопяването на електоралната маса на ДПС ще продължи.

Избирателите на ДПС в България все повече отказват да гласуват, а младите дори не се интересуват от политиката. Изселниците също няма да гласуват до безкрай, макар че при тях историческата памет сработва по-силно, прогнозира Мехмед Юмер.

Той определя случилото се в Турция като недопустима намеса на чужда държава в изборния процес в България. „Опасно е заиграването с етническата карта в друга държава, в която имаш солидна изселническа група“, коментира журналистът по адрес на ДПС. И посочва, че българските изселници в Турция не получиха възможност за информиран избор. „Те имаха само „правилния избор“, този, когото им посочиха.

Турските медии трябваше да отразят равностойно кандидатите от българските избори – водещият, вторият, и тогава третият. Защото

тези изселници гласуват в качеството си на български граждани,

не на турски. И ако имаха достатъчно информация, можеха да изберат друг кандидат“, смята Мехмед Юмер. И заключава: „Турската външна политика наруши едно основно правило на Ататюрк, заветът „Мир в страната, мир в света!“. Те сега са агресивни, те от нулеви проблеми със съседите, сами си направиха проблеми с всички съседи. Една България беше останала по-приятелски настроена, и ето, с тези избори ще се създадат проблеми и с България!…“ 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам