BG | EN

„Тук все пак има близки отношения“- Защо разследване срещу знаков политик от Делиормана е изпратено в София

Бейзат Яхя (в ляво на снимката) и бившия премиер Бойко Борисов в ранните години на приятелството им
Снимка: Radian.bg

Пет месеца след полицейската акция срещу един от най-знаковите политици и бизнесмени в Шуменско Бейзат Яхя, случаят е напълно изчезнал от медийното и обществено внимание.

Той поначало получи доста скромно присъствие в „новините“, а сега като че ли никой не се интересува от него. Оказва се, че и самото разследване вече не е в Шумен. 

„Разследването е прехвърлено в Националната следствена служба в София“, заяви окръжният прокурор Орлин Куздов в отговор на наш въпрос за развитието на случая. Срещу Яхя, един от най-доверените хора на Бойко Борисов в Североизтока, през февруари беше образувано досъдебно производство за пране на пари. Оттогава разследването се удължава на всеки два месеца, и не се очаква да приключи скоро. В смисъл, в рамките на година

Първоначално наблюдаващ прокурор по случая беше Виолета Радева, обвинител от Окръжната прокуратура във Варна, довела до успешен край няколко горещи разследвания. Разбра се, че Радева е свършила огромна работа и по разследването срещу Бейзат Яхя и е събрала над 30 тома документи за емблематичния политик от Делиормана, за които е сезирана и главна дирекция „Борба с организираната престъпност“. Показателно в случая беше, че с това разследване се занимаваше един изключително тесен кръг от 5-6 човека, за да не изтече информация по делото. 

Изненадващо след Великден прокурор Радева беше откомандирована отбратно във Варна, а по разследването срещу Яхя беше определен втори наблюдаващ прокурор, който е поискал материалите да бъдат върнати обратно в Шумен. По-късно се разбра, че този наблюдаващ прокурор от Шумен е Данаил Шостак. 

Какво откри полицията в имотите на Яхя?

На 16 февруари 2022 г. полицията претърси три имота на Бейзат Яхя във Венец, с. Осеновец и местноста Дъбрава до ловно стопанство Паламара. В дома на Яхя във Венец бяха намерени над 100 броя документи за собственост на недвижими имоти, документи за парични кредити, банкови извлечения, мобилни устройства, 14 дългоцевни огнестрелни оръжия, един пистолет Глок и множество боеприпаси

От имота в с. Осеновец бяха иззети документи за собственост на недвижими имоти, ловни трофеи, около 3 800 бутилки алкохол с различна вместимост, които са били заводско запетачатани, но без акциз и банделори. По данни на лицето, стопанисващо имота, алкохолът е бил собственост на сина на Яхя, депутата от ГЕРБ Илтер Бейзатов. Установените количества нелегален алкохол са иззети във връзка с образувано досъдебно производство по описа на агенция „Митници“, стана ясно от разследващите.

От имота в местността Дъбрава полицията е иззела 2 диска с надпис „Таиб Ердоган“, мобилни апарати, банкови документи, патрони, самоделна пушка. Иззети са и документи, свързани с продажба на държавни имоти, за които има данни, че са закупени от Бейзат Яха чрез подставени лица.

Впоследствие бяха претърсени офис на Яхя във Венец и офис на негов счетоводител в Шумен. От офиса, намиращ се в административната сграда на ДЛС „Паламара“ във Венец, са иззети над 50 копия на документи за придобиване на недвижими имоти на територията на област Шумен, 5 броя печати на търговски дружества, копия на турски лични документи, ловни билети на чужди лица, удостоверения за подборно ловуване. От офис на счетоводител в Шумен, обслужващ Бейзат Яхя, са иззети множество документи за банкови операции, документи за собственост, банкови извлечения и др.

Защо делото е изпратено в София?

Въпреки че Бейзат Яхя и неговият син, депутатът Илтер Бейзатов, са публични личности, разследването по случая според прокуратурата в Шумен не представлява обществен интерес, затова държавното обвинение отказваше да дава гласност за досъдебното производство. Когато изтекоха първите два месеца от разследването, поискахме информация за хода на делото първо от Окръжна прокуратура в Шумен, а после и от Апелативна прокуратура – Варна.

И двете институции не отговориха на изпратените по електронната поща въпроси. Пресаташето на Апелативна прокуратура заяви в телефонен разговор, че не могат да дават никаква информация без съгласието на наблюдаващия прокурор, въпреки че са наблюдаваща инстанция. Окръжният прокурор на Шумен Орлин Куздов също отказа информация с мотива, че няма разрешение от наблюдаващия прокурор. Все пак от разговора стана ясно, че разследването е удължено с още два месеца по решение на наблюдаващия прокурор Шостак. 

Междувременно се разбра, че разследването е изпратено в националната следствена служба, а Орлин Куздов обясни, че това е станало по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев. На въпроса защо делото е отишло в София, окръжният прокурор отговори, че „там имат по-голям капацитет и възможност за разследване, така че то да се направи всеобхватно, пълно и с по-голяма бързина“.

Това обяснение предизвика нов въпрос: А в Шумен няма ли кой да разследва подобни случаи всеобхватно и пълно? Отговорът на окръжния прокурор Куздов беше многозначен: „Там е равноотдалечено, все пак е по-независим органът /НСлС, б.р./. Тук все пак има близки отношения на място, затова така е преценено, че е по-правилно да е в София“. 

Орлин Куздов подчерта, че наблюдаващ прокурор по случая остава Данаил Шостак, а двумесечните срокове за разследването винаги могат да бъдат удължавани.

От изявленията на окръжния прокурор стана ясно, че той не очаква случаят да приключи по-рано от година. „Не знам колко време ще отиде /разследването/, пращал съм в София мои дела, такива огромни, около 46 тома, които после са завършвали успешно, и разследването се правеше в рамките на година и половина“. След което натърти, че разследването „може да отиде и 5 години, щом е нужно“, по повод въпросите дали и за това дело трябва да чакаме година и половина, преди прокуратурата да се произнесе с решение.

Към края на август ще изтече поредният двумесечен срок за удължаване на делото. 

Кой е Бейзат Яхя

До 2021 г. Бейзат Яхя беше шеф на борда на Североизточното държавно предприятие в продължение на 10 години и като неофициален домакин посрещаше Бойко Борисов в любимото му ловно стопанство Паламара. В същото държавно стопанство синът на Яхя, Илтер Бейзатов, беше назначен за заместник-директор. През май 2021 г. служебното правителство освободи Яхя от поста му в СИДП.

До 2019 г. Бейзат Яхя беше един от най-силните хора на ДПС и на Доган в Североизтока и в продължение на два мандата беше председател на общинския съвет във Венец. През 2019 г. мигрира към ГЕРБ, запазвайки влиянииието си в региона. В разследване за продажбата на имоти в ловното стопанство Паламара по времето на Яхя, в. Сега припомни и близките връзки между Валентин Златев и Бейзат Яхя. Преди години Златев е кум на сина на Яхя, а тогавашният премиер Бойко Борисов гостува на сватбата. Три години по-късно, когато общинският съвет във Венец се председателства от Бейзат Яхя, Златев е избран за почетен гражданин на селото.

Синът на Яхя, Илтер Бейзатов, пък беше включен от Бойко Борисов в националното ръководство на ГЕРБ, а след това на стратегическото второ място в депутатската листа на ГЕРБ в Шумен. От 2021 г. Бейзатов е единственият депутат на ГЕРБ от Шумен, след като водачът на листата Красимир Велчев му освободи мястото.

И на трите парламентарни избора миналата година Илтер Бейзатов беше шампион по преференции в региона. През април той влезе в Топ 5 в страната по лични преференции с получени близо 7 000  гласа. Тогава имаше и фрапиращи случаи на всенародна любов, като този в Николакозлевското село Вълнари. Там от 401 бюлетини, подадени за ГЕРБ, цели 400 бяха с преференция за Бейзатов. Само един избирател беше пропуснал да го отбележи мажоритарно.

През юли преференциите за Бейзатов намаляха наполовина, а през ноември той събра личен вот от 2 226 гласа. Макар и три пъти по-малко от рекорда му през април, тези преференции отново го направиха шампион в „дисциплината“ в Шумен.

Според наши източници, Бейзат Яхя от месеци не е в България и не може да бъде разпитан по делото.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Дияна Желязковаhttp://www.radian.bg
Диана Желязкова Собственик и главен редактор на информационния сайт Radian.bg. Работи като журналист от 1987 г. Ръководила е екип на регионалния вестник „Шуменска заря“, била е кореспондент на БТА. Диана има опит като директор на местната „Телевизия Шумен“, като автор и водещ на телевизионни предавания и като кореспондент на национални телевизионни канали. Тя е носител на многобройни журналистически отличия.

Още от автора

Рекордна заплата за управителката на общинската поликлиника в Шумен – 19 560 лв. за март

Рекордната заплата в поликлиниката предизвика смут в здравните среди и сред гражданите.

Избирателната комисия в Никола Козлево проверява за несъвместимост селски кмет

Производството е разпоредено по сигнал, подаден от жителка на село Цани Гинчево, според която кметицата Светла Янчева извършва дейност като търговски посредник.

Съдът в Търговище за втори път касира избора на кмета на Омуртаг

Според Административния съд са установени нарушения на процедурата по преброяване, сортиране, отчитане и съхраняване на бюлетините.

Още за новините

Мандатът на общински съветник от Стара Загора беше прекратен след разследване на „За истината“

Общинската избирателна комисия (ОИК) в Стара Загора прекрати предсрочно мандата на Янко Янков -  общински съветник от местната коалиция „Алтернатива на гражданите – ВМРО“. Причината е присъда за купуване на гласове на местните избори през 2019 г. за листата на „Алтернатива на гражданите“, потвърдена от Върховния касационен съд.

Още един добив в Черно море, още един риск

– На хвърлей се води война. Постоянно са забелязвани мини. Какво би станало, ако мина достигне обекта? – Конструкцията би издържала сблъсък с неуправляем кораб – избухване на мина е нищо. И в момента в морето тъй или иначе има производствени обекти. Такива въпроси и отговори можеше да се чуят в малка зала в сградата на общинската администрация в Каварна в сряда, 15 май.

Граждански организации с остра реакция към европосланиците за срещата с Делян Пеевски

Въпреки продължаващите критики на ЕС по отношение на върховенството на правото и ефективната борба с корупцията в Република България, тези две сфери продължават да са също толкова проблемни, колкото преди десет или двадесет години.