Тубдиспансерът във Варна: мотивите за ликвидиране на болницата от общинската власт са политически

Снимка на fernando zhiminaicela от Pixabay

Общинската власт във Варна иска ликвидирането на “СБАЛПФЗ – Варна“ ЕООД (бившият Тубдиспансер) и мотивите за това са политически.

Персоналът на “СБАЛПФЗ – Варна“ ЕООД (бившият Тубдиспансер във Варна) изпрати отворено писмо, в което медиците се обръщат към жителите на Варненска и Добричка области за подкрепа като „последна надежда в борбата за съществуването на единствената туберколозна болница и на единствената микробиологична лаборатория във Варненска област за диагностика на туберколоза“.

Принципал на лечебното заведение е Община Варна, а сагата с ненавременното финансиране от страна на местната власт продължава вече 7 – 8 години, се казва в писмото. От 10 месеца работещите в Тубдиспансера не са получавали своите заплати.

В обръщението си те посочват: „Поставени сме на ръба на своето лично физическо оцеляване. Това е и причината единственият пулмолог, работещ в момента в лечебното заведение – д-р Русева и две от медицинските сестри само след броени часове да напуснем своите работни места. Това ще доведе до саморазпускане на поликлиниката, тъй като няма да има кой да се грижи за пациентите.
Смятаме, че решението на ОС-Варна, да не бъдат отпускани никакви средства на “СБАЛПФЗ – Варна“ ЕООД до този момент за 2022 г е политическо. Сигнализирахме Министерство на здравеопазването, Омбудсмана на Република България и всички други отговорни институции. От МЗ в лицето на министър Асена Сербезова са изпратили официално искане до Община Варна да изпълни своите задължения като принципал. Освен това беше увеличена и субсидията от страна на държавата, но тя не е достатъчна за покриване на нуждите на болницата.
В момента задълженията за заплати са 516 000 лв с включени осигуровки и още 135 000 лв други задължения, от които 65 000 лв за електроенергия. Тези задължения са трупани в продължение на десет месеца. Това се дължи на порочната практика на местната власт да прехвърлят задължения от една година за следващата. Въпреки това бюджетът на Община Варна за тази година е рекорден – около 648 млн.лв.

В интервю за Радио Варна председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов коментира, че Община Варна няма право по закон да финансира болницата. Според него държавата трябва да си влезе във функциите и да финансира лечебното заведение. Той припомни, че има решение на Общинския съвет от 2016 година за прекратяване дейността на дружеството, но не се разбра защо това решение изведнъж стана актуално днес.

От болницата призоваха всички жители на Варненска област да заявят своята позиция относно ликвидирането на лечебното заведение на официалните имейли на Община Варна и на председателя на ОбС Тодор Балабанов. Медиците настояват да им бъдат изплатени дължимите заплати, а местната власт да предложи сигурна перспектива за бъдещето развитие на “СБАЛПФЗ-Варна“ ЕООД вместо неговото принудително закриване.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам