BG | EN

Трудната раздяла с властта: Името на отстранения кмет на Никола Козлево още стои пред кабинета му

Името все още стои на вратата на кмета макар той вече да не е кмет
Името на отстранения кмет на Никола Козлево още стои на вратата в сградата на Общината
Снимка: Дияна Желязкова

Почти два месеца след отстраняването му от поста заради конфликт на интереси, името на бившия кмет на Никола Козлево още стои на кабинета в Общината.

„Ешреф Реджеб, кмет“ пише на табелката на кметския кабинет, макар че Реджеб официално не е кмет от 27 юли, когато Общинската избирателна комисия прекрати пълномощията му.  

В същото време изпълняващият длъжността кмет на Никола Козлево Феим Насъф, избран на този пост след отстраняването на Реджеб, продължава да си стои в старата канцелария, която обитаваше като заместник-кмет и не иска, или не смее да влезе в кабинета на доскорошния си шеф. Така, както и общинската администрация, назначавана през двата мандата на Ешреф Реджеб, не иска, или не смее да махне името му от коридорите на властта.

Дългата раздяла с властта

На 27 юли Общинската избирателна комисия в Никола Козлево прекрати предсрочно пълномощията на кмета Ешреф Реджеб заради доказан конфликт на интереси и влязло в сила решение на Върховния административен съд.

Официалното извеждане на Ешреф Реджеб от властта стана също толкова дълго и неохотно, както и свалянето на табелката с иметото му от кметския кабинет.  Общинската избирателна комисия(ОИК), доминирана от партията на кмета /ГЕРБ/, първоначално отказа да изпълни съдебното решение и да освободи от поста му осъденият за конфликт на интереси кмет.

На първото си заседание на 15 юли комисията скандално гласува против отстраняването на кмета Реджеб. Това стана с гласовете на петима от общо 10 присъствали членове на ОИК. Против отстраняването на кмета, респ. против решението на ВАС, на първото заседание гласуваха всички трима представители на ГЕРБ, включително председателката на избирателната комисия Десислава Христова, един представител на БСП и един от Воля. „За“ изпълнение на съдебното решение и предсрочно прекратява на кметския мандат първия път гласуваха трима от БСП, един от ВМРО и един от ДПС.

Пред „За истината“ председателката на комисията Десислава Христвова заяви: „Не сме длъжни да се съобразим с решението на съда!“. Така тя обясни защо комисията отказва да прекрати мандата на Ешреф Реджеб, въпреки че той е в доказан конфликт на интереси и по случая има влязло в сила съдебно решение на Върховния административен съд.

След скандалното решение на ОИК – Козлево, Централната избирателна комисия изпрати писмо до общинската комисия с указание да се проведе ново заседание и кметът да бъде отстранен от поста си. На 27 юли ОИК проведе второ заседание по случая и взе съвсем различно решение: На основание чл. 87, ал. 1, т. 1 от Изборния кодекс и чл. 42, ал. 4 от ЗМСМА във връзка с чл. 42, ал. 1, т. 1 от ЗМСМА, Общинска избирателна комисия в Никола Козлево прекрати предсрочно пълномощията на Ешреф Вели Реджеб като кмет на община Никола Козлево.

Преди това казусът „Реджеб“ още две години обикаля из различни съдебни зали.

Тупкане на топката до края на мандата 

Конфликтът на интереси на кмета Ешреф Реджеб беше установен с решение на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество /КПКОМПИ/ през 2021 г. През следващите две години обаче Реджеб оспорваше по съдебен път актовете на комисията и в крайна сметка почти дочака на кметския стол края на мандата си.

През 2021 г. КПКОМПИ установи, че кметът на Никола Козлево е разходвал бюджетни средства в конфликт на интереси, като е сключвал договори с фирми на сина си и на свата си за доставка на храни за нуждите на детски градини и за социални дейности. Отделно от това са били отпускани общински средства в полза на местен футболен клуб, в чийто Управителен съвет фигурира синът на кмета. Антикорупционната комисия наложи на козлевския кмет глоби в общ размер на 10 000 лева и постанови отнемане на сумата от 88 862 лв. заради конфликта на интереси.

Реджеб оспори решението на КПКОМПИ пред Администативния съд в Шумен. След няколко отлагания на делата, през 2022 г. съдът постанови, че Реджеб наистина е в конфликт на интереси за това, че между 2018 г. и 2021 г. като кмет на община Никола Козлево лично е подписал 8 преводни нареждания в полза на Сдружение „Футболен клуб – Община Никола Козлево“, в което член на Управителния съвет е синът на кмета. Съдебният състав потвърди наложената на Реджеб глоба от КПКОНПИ в размер на 5000 лева и постановеното отнемане в полза на държавата на сумата от 43 170 лв., представляваща получената материална облага.

Освен това съдът констатира конфликт на интереси и за това, че Реджеб е подписал разходни касови ордери по издадени фактури от „Ешрефоглу“ ООД и по този начин в нарушение на закона е разходвал бюджетни средства в полза на търговското дружество, в което съдружници са неговите синове и свързани с него лица. Поради това съдът е посочил, че на Реджеб правилно е наложена регламентираната в закона глоба в размер на 5000 лева и че закономерно е разпоредено отнемане в полза на Община Никола Козлево на сумата от 16 138 лв. от възнаграждения. Въз основа на заключения на вещо лице, съдът констатира, че на отнемане подлежи и реализираната материална облага, възлизаща на 27 802 лв

Реджеб оспори решенията на Административния съд пред ВАС. В края на юни 2023 г. Върховният административен съд потвърди и двете решения на първата инстанция.

Кметът с депутатска заплата

Междувременно Реджеб, кмет на една от най-малките и изостанали общини в Шуменско, си определи почти депутатска заплата от 2022 г., сякаш напук на всички скандали около него.

Реджеб управляваше малката Делиорманска община Никола Козлево от 2015 г. и кмет беше смятан за едно от „остриетата“ на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в региона. Козлевският кмет, заедно с другия емблематичен делиормански политик Бейзат Яхя, обикновено стояха плътно до бившия премиер при посещенията му „из вилаета“.

Освен като „аватар“ на ГЕРБ, който на избори осигуряваше в своите села рекордни преференции за кандидатите на Борисов, Ешреф Реджеб беше известен с поне още две неща – разследването на Антикорупционната комисия, която официално го уличи в конфликт на интереси и разследването на журналиста Васил Иванов, който в репортажи по Нова ТВ през 2016 г. показа как общински служители от Козлево ремонтират в Шумен частния магазин „Ешрефоглу“, собственост на фамилията на козлевския кмет.

След репортажите, Окръжната прокуратура в Шумен се самосезира, а Икономическа полиция се захвана със скандалния случай, огласен от Нова телевизия. В разследване си Васил Иванов обяви, че новоизбраният тогава кмет на община Никола Козлево е закупил сградата на бившия магазин „Пени маркет” в Шумен за около 1,5 млн. лева. Впоследствие Ешреф Реджеб карал свои общински служители да работят на големия ремонт, започнат на частния му магазин. Всички работници били водени до Шумен с организиран общински транспорт и в работно време.

Въпреки шумотевицата, това изобщо не засегна авторитета на козлевския кмет в управляващата тогава партия ГЕРБ и той беше издигнат за втори кметски мандат. Нещо повече, през 2017 г. неговата снаха Ширин Вили дори беше назначена от правителството на ГЕРБ за заместник-областен управител на Шумен и преседя на поста до май 2021 г., когато беше освободена от първото служебно правителство на Стефан Янев.

Въпреки скандалите, през септември 2022 г. Ешреф Реджеб си определи основна заплата от 4 390 лв., при това със задна дата, в сила от 1 юли 2022 г. По същото време депутатите от 47-то Народно събрание вземаха 4 858 лв.

Размерът на възнаграждението му не кореспондираше със състоянието на общината.  Никола Козлево е предпоследна по големина община в Шуменска област и има само 6 244 жители по данни на НСИ от 2021 г. Общината е изцяло селска, обхваща 11 населени места, половината от които имат под или около 300 души население. Освен на последните места по население, общината е на дъното и по икономически показатели, а почти всички инвестиции в Козлево идват по проекти с национално или европейско финансиране.

На фона на това плачевно икономическо състояние на общината, Ешреф Реджеб оцени високо „тежката кметска работа“ и си определи 4 390 лв. основна заплата. Предложенията му бяха гласувани единодушно от местния общински съвет от 13 души, в което ГЕРБ има сигурно мнозинство от 8 съветници. При нас не може да се гласува против кмета, защото всичко е в техни ръце, заяви по този повод съветник, пожелал анонимност.

Така Реджеб почти дочака края на втория си мандат. Според служители на Общината обаче, бившият кмет неофициално продължава да „движи“ нещата. Което не е изненадващо, предвид впечатляващото материално благосъстояние на фамилията и факта, че за изминалите два мандата всяко назначение на общинска, а и на държавна длъжност в района беше с благословията на  Ешреф Реджеб. „Ако джипът му е паркиран отпред, значи Реджеб е в кметството“, казват общински служители, попитани с какво се занимава сега бившият кмет. И понеже самият Реджеб не може да се кандидатира за нов мандат, всички в Никола Козлево са убедени, че именно той ще определи следващия кандидат-кмет от ГЕРБ в общината.


Този текст е създаден в рамките на проекта „Разкриване на злоупотреби в местното самоуправление в периферните и селските общини на Североизточна България“ на сдружение „Про веритас“, финансиран от German Marshall Fund.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Дияна Желязковаhttp://www.radian.bg
Диана Желязкова Собственик и главен редактор на информационния сайт Radian.bg. Работи като журналист от 1987 г. Ръководила е екип на регионалния вестник „Шуменска заря“, била е кореспондент на БТА. Диана има опит като директор на местната „Телевизия Шумен“, като автор и водещ на телевизионни предавания и като кореспондент на национални телевизионни канали. Тя е носител на многобройни журналистически отличия.

Още от автора

Кметовете от малка община в Делиормана с редовни бонуси „за постигнати резултати“

За втори път в рамките на половин година кметицата на Венец Нехрибан Ахмедова и селските кметове в малката шуменска община получават допълнителни възнаграждения „за постигнати резултати“. В какво се изразяват „постигнатите резултати“, така и не става ясно от официалните документи, но всички са наградени с едни и същи бонуси - 50 % от основната им заплата. Премии са дадени и на заместник-кметовете на общината, също в размер на 50 % от заплатата.

Червена метла: Нинова отстрани председателя на БСП-Шумен след скандали с номинацията за кмет

Националният съвет /НС/ на БСП прекрати правомощията на председателя на БСП–Шумен Веселин Пенчев и насрочи пълен цикъл от вътрешнопартийни избори за ново ръководство на общинската организация.

Безработицата в Шуменско достигна 5-годишен пик заради забавените програми за заетост

Последните данни на Бюрото по труда в Шумен показват, че през юли безработицата в региона бележи сериозен ръст и вече е почти 10 % - най-високото ниво за този месец от 2018 г. насам.

Още за новините

Кмет, уличен в конфликт на интереси, назначи зет си на работа

Действието се развива в община Борован, а кметът е Десислава Тодорова.

В Белослав се събират три пъти повече отпадъци за рециклиране отколкото във Варна

Във Варненска област един жител генерира по 512 кг боклуци годишно при средно 455 кг за страната.

Кметовете от малка община в Делиормана с редовни бонуси „за постигнати резултати“

За втори път в рамките на половин година кметицата на Венец Нехрибан Ахмедова и селските кметове в малката шуменска община получават допълнителни възнаграждения „за постигнати резултати“. В какво се изразяват „постигнатите резултати“, така и не става ясно от официалните документи, но всички са наградени с едни и същи бонуси - 50 % от основната им заплата. Премии са дадени и на заместник-кметовете на общината, също в размер на 50 % от заплатата.