BG | EN

Три години след катастрофата край Своге все още няма произнесени присъди

Снимка: пресцентър на МВР

Три години след тежката катастрофа край Своге, в резултат на която през лятото на 2018 година загинаха 20 души, все още няма произнесени присъди. Това заявяват от Европейския център за транспортни политики ( ЕЦТП) по повод тъжната годишнина.

О организацията припомнят, че през май тази година Софийският апелативен съд върна на прокурата делото за доразследване с мотива, че по него са ясни обвиненията само за шофьора Григор Григоров.

Според ЕЦТП има реална възможност той да остане единственият обвиняем, въпреки, че допреди три месеца подсъдимите са били петима – всички, отговорни за качеството ремонта на пътя, за който пътни експерти са доказали, че не е отговарял на стандартите и е една от причините за тежкия инцидент.

Петимата обвинени бяха изпълнителният директор на „Трейс София“ Бисер Иванов, техническият ръководител на ремонта Иван Иванов, началникът на асфалтовата база в Костинброд Светослав Трифонов, строителният инженер от фирмата за надзор Михаела Томова и Стела Попниколова, началник на дирекция в агенция „Пътна инфраструктура“ по време на ремонта.

От ЕЦТП са на мнение, че размисъл предизвиква и фактът, че преди месец е било прекратено разследването срещу тогавашните шефове в Агенция „Пътна инфраструктура“ – Светослав Глосов и Дончо Атанасов.

„Благодарение на активността и професионалната работа на експерти по пътна безопасност се появи надежда, че подходът при разследване на пътни инциденти ще се промени така, че да може да се установява до каква степен състоянието на инфраструктурата има съучастие в даден инцидент. А не по навик вината да се прехвърля единствено върху водача. За съжаление на този етап резултат от усилията на тези независими експерти няма, както няма утеха и справедливост за близките на загиналите“, посочва се в позицията на центъра.

Според тях е силно притеснително, че три години след катастрофата все още няма цялостен анализ на състоянието на пътната безопасност нито дори намерение да се изготви такъв. Липсва и оценка на риска по българските пътища. Това било въпрос на политическа воля.

От центъра изразяват надежда, че управляващите няма да чакат поредната трагедия, за да предприемат епизодични действия.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините